Kolmårdens tillförordnade VD Christer Fogelmarck. Foto: SVT

VD: ”Vi har varken då eller nu tagit några medvetna risker”

Uppdaterad
Publicerad

Under onsdagseftermiddagen föll domen i vargrättegången. Kolmårdens före detta zoologiska chef dömdes och företaget fick en företagsbot på 3,5 miljoner kronor. Nu uttalar sig vd:n om domslutet.

– Den påverkar oss då och den påverkar oss fortfarande, vi kommer alltid att leva med det faktum att vi har en omtyckt medarbetare som har omkommit i parken, säger Christer Fogelmarck, tillförordnad vd för Kolmårdens djurpark.

Han fortsätter.

– Känslomässigt påverkar det jättemycket, men det påverkar även hur vi arbetar och det har fått betydelse för hur vi ser på andra processer i parken.

”Ingen betydelse”

Enligt Christer Fogelmarck går alltid säkerhetsarbetet i parken först.

– Själva domen som sådan har ingen betydelse för säkerhetsarbetet i parken, det är alltid prioritet ett, och vi har varken då eller nu tagit några medvetna risker.

Är det något som förvånar dig gällande domen?

– Det är svårt att ta ställning till, det enda vi egentligen kan göra nu med domslutet är att beklaga att man inte delar vår uppfattning om att det var en olycka som inte kunde förutses.

Vad har varit värst i det här?

– Absolut värst är att vi har en medarbetare som har omkommit. Det är en tragedi för de anhöriga som har förlorat en älskad familjemedlem och för medarbetare här som har förlorat en omtyckt vän, det kan ingen rättsprocess i världen ändra på.

Företagsboten inte i fokus

Företaget dömdes även till en företagsbot på 3,5 miljoner kronor. Christer Fogelmarck menar att det just nu inte är i fokus.

– Det är vad det är, det viktiga är huruvida det här är en olycka som kunde förutses eller inte, nu får vi ta del av domstolens skäl för att de har kommit fram till det de har kommit fram till, och därefter bestämma vad vi gör.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Vargattack i Kolmården

Mer i ämnet