Universitetssjukhuset i Linköping.

Visste ej om patienterna ville vara med i TV

Publicerad

Avtalen mellan landsting och TV-bolag när TV-serien Sjukhuset spelades in – bl a i Östergötland – är så bristfälliga att de kan vara olagliga.

Nu visar det sig dessutom att landstinget i Östergötland inte har sparat avtalen om samtycke som patienterna som medverkade skrev under. De avtalen finns enbart hos det privata produktionbolaget. Eftersom landstinget inte ens har kopior på avtalen kan ingen kontrollera om de medverkande patienterna verkligen gått med på att synas i TV-produktionen. Det gäller patienterna själva, socialstyrelsen eller andra myndigheter.

Det visar en undersökning som stiftelsen centrum för rättvisa gjort och som nu lämnas till justitieombudsmannen – JO. Av de tolv landsting där serien spelats in kan idag bara tre landsting visa upp skriftliga samtycken från patienter att de godkänner att medverka i progammet.

Tidigare har centrum för rättvisa JO-anmält de medverkande landstingen då de anser att avtalen är så bristfälliga att de är olagliga. Nu kompletterar stiftelsen sin JO-anmälan med materialet om att nio av tolv landsting inte själva har några handlingar som visar att patienterna gett sitt samtycke till att medverka.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer