Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Vi skulle kunna bygga upp något stort. Se Helen och Jonas Eriksson om hur trenden ska vändas. Foto: Lena Liljeborg/SVT

Produktionen av livsmedel minskar – möt familjen i Norsholm som försöker vända trenden

Uppdaterad
Publicerad

Livsmedel som produceras av svenska bönder har fått allt svårare att hävda sig på marknaden, samtidigt som produktionen minskar. Nu måste Östgötabönderna försöka vända trenden, manar både region och regering.

Efterfrågan på livsmedel och jordbruksråvaror ökar i både Sverige och världen, men samtidigt minskar produktionen i landet.

Trenden måste vändas och till hjälp har lantbrukarna länsstyrelsens regionala livsmedelsstrategi, liksom regeringens nya handlingsplan.

Livsmedelsstrategi

– Än så länge har vi inte märkt av den, ingen verkstad på gårdsnivå, säger lantbrukarna Helen och Jonas Eriksson.

Det viktigaste för att klara livsmedelsproduktionen i landet, menar de är att få samma villkor i hela Europa.

– Livsmedel som inte är godkända att produceras i Sverige – ska vi verkligen ha dem här?

Hör Helen och Jonas i videon här ovan om vad som behövs för att få fart på produktionen.

”Utnyttjar inte sin enorma potential”

Familjen driver ett allsidigt lantbruk på Grimstad gård intill Roxen nära Norsholm.

– Sverige utnyttjar inte sin enorma potential för nötkött och det är mycket synd.

Självförsörjningsgraden i landet är bara 45 – 50 procent.

– Vi har stora naturliga förutsättningar för betesbaserad nötköttsproduktion och vi skulle kunna bygga upp något väldigt stort. Irland, som har ungefär samma klimat som oss, har åtta gånger sin egen försörjning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Livsmedelsstrategi

Mer i ämnet