Amanda Hagerman och dottern Hilda samlar in sockerärtor från den gemensamma odlingen på Frösön. I klippet berättar de om varför de är med i en stadsodling. Foto: SVT/Sara Leijman

Stadsodling växande trend – samhällsnyttan ska studeras av forskare

Publicerad

I Valla på Frösön finns en stadsodling där ett 20-tal hushåll odlar allt från potatis till sockerärtor. Den här typen av odlingar har snabbt ökat i popularitet. Nu ska ett forskningsprojekt vid Mittuniversitetet ta reda på vilken potential som finns i stadsodling och hur de kan användas på bästa sätt i framtiden.

– Det är härligt att jobba tillsammans, säger Amanda Hagerman som odlar i Valla.

Den så kallade Tillsammansodlingen i Valla är en av flera stadsodlingar som kommit till på senare år. Amanda Hagerman är en av odlarna.

– Det är mycket lök, potatis och fänkål, berättar hon samtidigt som hennes dotter Hilda ger sig ut på jakt efter sockerärtor.

Livsmedelsstrategi

Stadsodlingars potential ska studeras

Stadsodlingar har blivit allt mer populära men vilken potential har de? Det ska ett forskningsprojekt på Mittuniversitetet nu ta reda på.

– Vi vill se hur stadsodlingar kan bidra till mer hållbara städer och samhällen, säger Gertrud Alirani som är doktor i statsvetenskap.

Under fyra år ska forskarna följa stadsodlingar på fyra olika platser i Sverige: Östersund, Härnösand, Södertälje och Lund.

– Tidigare studier har tittat mycket på storstäder men i Sverige har vi ju mest små och medelstora städer och det är också här som vi ser potentialen och en växande trend, säger Gertrud Alirani.

Se vilka strukturer som behövs

Bland annat kommer de titta närmare på hur olika stadsodlingar är uppbyggda och vilken typ som kan vara mest effektiv.

– Vi vill se vilka strukturer som behövs. Vad för stöd som krävs för att en stadsodling ska funka på ett så bra sätt som möjligt, säger Henrik Haller som är doktor i miljövetenskap.

Underlag för beslutsfattare

Forskarna har utgått från regeringens livsmedelstrategi, som pekar på att  Sverige ska producera mer mat för att bland annat kunna klara sig vid eventuell kris.

– Där kan stadsodlingar vara en liten del. Det kan även skapa lokal kunskap och bidra till social samvaro, säger Gertrud Alirani.

Vad är målet?

– Vi vill ta fram ett underlag för beslutsfattare att fatta rätt beslut när det gäller att stödja en ökad andel odling i staden, säger Henrik Haller.

Förutom Henrik Haller och Gertrud Alirani ingår även Elin Montelius, doktor i sociologi, och Katarina Giritli Nygren, professor i sociologi, i forskningsprojektet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Livsmedelsstrategi

Mer i ämnet