Framtidens lösningar när det gäller matförsörjning av närodlade grödor. Foto: SVT

Framtidens bönder odlar i moln och skördar i vertikala lådor

Uppdaterad
Publicerad

I en lokal i Huddinge, söder om Stockholm, odlas det kryddor och bladgrön på höjden, året runt. Och trots att det saknas solljus skördas varje månad cirka 80 000 plantor.

– Det går inte att försvara att vi ska importera så mycket grönsaker som vi gör utan vi borde bli mer självförsörjande, säger Natalie de Brun Skantz, medgrundare till Grönska Stadsodling som är en av få vertikala odlingar i Stockholm.

Ett konstgjort blått och rött sken från LED-lampor lyser på plantorna. De växer i slutna vattensystemet som kallas för hydroponisk odling och rötter går rakt ner i en näringslösning.

– I den här kontrollerade odlingsmiljön behöver vi inte oroa oss för väder, vind eller skadedjur, säger Robin Lee som varit med sedan startup-företaget grundades för fyra år sedan.

Odlingslådorna har inbyggd digital teknik som styr ljus, näring och vattentillgång på distans.

Foto: SVT

Begränsat sortiment

Än så länge odlas mest grödor som är någorlunda lönsamma. Det vill säga premiumprodukter som konsumenter är villiga att betala lite extra för och som är tänkta att ätas färska, såsom kryddor och sallad.

– Det finns egentligen inga begränsningar för vilka växter man kan odla vertikalt inomhus. Vi vill odla bananer, men där är vi inte riktigt ännu,  säger stadsodlaren och medgrundaren Robin Lee.

Följ med in bland växterna i videon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer