Foto: Niklas Luks

Vildcampare plågar Norrköping

Uppdaterad
Publicerad

I mer än tio veckor har vildcampare stört och skrämt på frluftsområdet Himmelstalund i Norrköping.

Ett 20-tal husvagnar står uppställda på en gräsyta på Himmelstalundsfältet. Längs den smala vägen som passerar vildcamparna brukar Norrköpingsortens ryttarförening rida, men nu vågar de inte längre.

– Våra ridlärare vågar helt enkelt inte ge sig ut med eleverna på grund av vad som kan hända; att deras lösa hundar eller fyrhjulingar kommer upp mot ridgruppen. Då kan en häst bli rädd och skena, sedan skenar allihopa. Och så ligger alla barn på backen. Och det får ju inte ske, säger Per Sällqvist, anläggningsansvarig på Norrköpingsortens ryttarförening (Norf).

Sönderkörda banor

Islandshästföreningen Dyggur upplever också problem med vildcamparna. ”Våra banor är sönderkörda, våra staket är krossade och våra domarhus är sönderslagna” skriver Dyggur i ett öppet brev till lokal media och Norrköpings kommun. De anser att så länge vildcamparna bebor området så är det ingen idé att reparera de förstörda delarna av anläggningen.

Vildcamparna har under sin vistelse skapat stor huvudbry för både kommunen, polisen och kronofogden, och de har varit en plåga för vanliga norrköpingsbor.

Inte välkomna

Enligt polisen handlar det om kringresande hantverkare från Irland och Storbritannien. Både män, kvinnor och barn. De kom till Norrköping i slutet av april och ville först ställa upp sina husvagnar och husbilar på en campingplats på Himmelstalund. Men de fick nobben. Ägarna menade att sällskapet var till allt för mycket besvär förra året, med nedskräpning och att de störde ordningen.

I stället körde de ut sina ekipage på en gräsyta bredvid campingen. Och campingägarnas farhågor besannades. Enligt vittnesmål från norrköpingsbor i Facebook-gruppen ”Stoppa vildcamparna i Norrköping” har gruppen uppträtt mycket störande och provocerande.

Svårt för myndigheterna

Kommunen har länge velat avhysa vildcamparna.

– Det här är helt oacceptabelt. Himmelstalund är ett område till för rekreation, evenemang och idrott. Alla som vistas där ska kunna känna sig trygga och inte behöva mötas av nedskräpning och bilar som kör i höga hastigheter, sade Olle Vikmång, ordförande i Kultur- och fritidsnämnden, i ett uttalande.

Men polisen menar att de brott gruppen har gjort sig skyldiga till inte räcker för ingripanden. Och brott mot ordningslagen gäller inte där, eftersom det inte ligger inom detaljplanelagt område.

– En del av de saker som folk menar att man bryter mot, som olovlig camping och allemansrätten, är inga straffrättsliga saker som kan föranleda någon åtgärd från polisen, säger John Andåker, yttre befäl vid Polisen i Norrköping.

Det är brott som är lika harmlösa som att gå mot röd gubbe. Det är inte tillåtet, men förandleder inget straff.

Kommunen agerar

Inte heller Kronofogden har lyckats hitta ett sätt att avhysa gruppen. Kronofogden måste agera mot enskilda personer, men gruppen byts hela tiden ut.

Men nu har kommunen bestämt att ta till konkreta åtgärder, i frustration över att polisen eller kronofogden inte kan få bort sällskapet. Söndagen efter midsommar startar Stadium Sports camp, då tusentals barn kommer till Himmelstalundsfältet, och då måste området vara säkert, säger kommunstyrelsens ordförande Lars Stjernkvist (S).

– Förutom samarbete med polisen så kommer vi dels sätta upp en del hinder som gör att den buskörning som har förekommit därute upphör. Men vi kommer också ha vakter därute, framför allt under Stadiums Sports camp. Nu kommer det tusentals ungdomar och dom ska känna sig trygga och säkra, säger Lars Stjernkvist (S).

Polisen ökar resurserna

Nu kan problemet vara på väg mot en lösning. Polisen i Norrköping planerar en större insats mot vildcamparna på måndag. Camparna själva ska ha sagt att de ska vara borta innan dess.

– Men det innebär ju att vi får prioritera ner andra ärenden som oftast ligger högre i straffskala, säger John Andåker, yttre befäl hos polisen i Norrköping.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Vildcamparna i Norrköping

Mer i ämnet