Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör kommunstyrelsens ordförande Niklas Borg (M) berätta om hur centrala Linköping ska bli tryggare Foto: Tobias Holmqvist/SVT

Ordningsvakter ska patrullera i Linköping efter explosionen

Uppdaterad
Publicerad

Linköpings kommun har lämnat in en ansökan till polisen för att kunna ha ordningsvakter patrullerande i centrum. Kommunledningen anser att den senaste veckans händelser har ”skapat en tillfällig oro”.

Tanken är att ordningsvakterna ska arbeta i par både under dagar och kvällar. De ska bland annat finnas tillgängliga för allmänheten och minska risken för skadegörelse.

– Vi har skickat in en ansökan till polisen idag, säger Niklas Borg (M), kommunstyrelsens ordförande.

Varför just nu?

– Man kan tycka att det kommer väl i tid med de händelser som har varit i Linköping senaste veckan. Det här hade skett i vilket fall som helst. Det blir ju extra viktigt nu att öka tryggheten i centrum när många Linköpingsbor känner oro.

När ska det vara igång?

– Vi räknar med att det ska vara igång när skolorna börjar i höst, säger Niklas Borg.

Pengar avsatta i budget

Sedan tidigare finns det fem miljoner kronor avsatta i budgeten till ”trygghetsskapande åtgärder” och man har ett ramavtal med Securitas gällande säkerhet och bevakning.

Kommunens jurister ska nu titta på om avtalet kan hantera ordningsvaktsfrågan, eller om man måste göra en ny upphandling.

Polisen: ”Viktigt att vi har en bra samverkan”

– Vi är i grunden positiva till att ordningsvakter används till enklare former av ordningshållning då det gör att polisen kan frigöra resurser till annat. Men det är viktigt att vi har en bra samverkan så att det finns en gemensam bild av var och när det passar, säger John Andåker, biträdande lokalpolisområdeschef i Linköping.

Kommunen har sedan tidigare inrättat en krisledningsnämnd för ”extraordinära händelser”. De kommer också satsa på ett interna utbildningar från och med i höst.

Kommunen har ansökt om att få ha ordningsvakter inom det markerade området. Foto: Linköpings kommun

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Explosionen i Linköping

Mer i ämnet