Foto: Fredrik Ahl

Rekordmånga viltolyckor i Östergötland

Uppdaterad
Publicerad

Antalet viltolyckor i vägtrafiken fortsätter att öka i Östergötland. Under 2019 inträffade nästan 4000 olyckor på länets vägar. En ökning med 12,8 procent jämfört med året innan. Det visar siffror från det nationella samarbetsorganet Nationella Viltolycksrådet.

Olyckorna med vildsvin och dovhjort är det som sticker ut mest menar P-A Eriksson som är länsansvarig i Östergötland för Nationella Viltolycksrådet.

– Det är djurstammar som ökar och som med milda vintrar ger många överlevande kultingar i vildsvinens fall säger han till SVT Nyheter Öst.

Antalet inrapporterade älgolyckor var däremot färre.

–Det finns en risk att viltolyckorna kommer att fortsätta öka, säger P-A Eriksson.

Han efterlyser större försiktighet av bilister vid gryning och skymning, men också fler säkrare vägar med viltstängsel för att om möjligt få ner antalet olyckor.

På Gotland var antalet viltolyckor i stort sett oförändrade; 678 rådjursolyckor 2018 jämfört med  671 olyckor under 2019.

Statistiken för Östergötland. Foto: SVT

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.