Foto: Rickard Monéus/Kolmården

Wildfire får grönt ljus av domstolen

Uppdaterad
Publicerad

Efter många turer har Mark- och miljödomstolen i Växjö sagt ja till bygget av berg- och dalbanan Wildfire på Kolmårdens djurpark.

– Det är en stor lättnad och en otrolig glädje, säger Rickard Sjödén, Kolmårdens pressansvarige.

Den rättsliga striden kring berg- och dalbanan Wildfire har varit lång. Kommunen gav från början bygget sitt tillstånd, men kringboende överklagade. Det gjorde att saken till slut hamnade ända uppe i Mark- och miljööverdomstolen, som underkände kommunens hantering av ärendet.

Kolmårdens berg- och dalbana

I juni 2017 antog Norrköpings kommun den detaljplan som domstolen krävt och Wildfire kördes igång. Men detaljplanen har sedan överklagats av boende i området och av Naturskyddsföreningen, med hänvisning till natur, buller- och trafikstörningar.

Bedöms inte påverka trafik eller miljö

Under tisdagen lämnade domstolen överklagandena på detaljplanen utan bifall, vilket betyder att attraktionen får vara kvar. Enligt Växjö tingsrätt bedöms inte bullerpåverkan vara större än att den skulle accepteras och de anser att trafikökningen endast skulle bli marginell. Vidare bedöms påverkan på skyddade arter bli begränsad.

– Vi har lärt oss av den här resan med Wildfire att inte ta ut något i förskott. Vi ska nu sätta oss in i beslutet och se vad det innebär, säger Rickard Sjödén.

Inte helt eniga

Domstolen var dock inte helt enig i sitt avgörande. Enligt tingsrätten ville ett av de tekniska råden upphäva detaljplanen.

– Det är ju ändå en halv seger att domstolen inte var eniga, de stödde våra klagande och vi anser fortfarande att det finns brister i miljöbeskrivningen, säger Stefan Arrelid, ordförande Naturskyddsföreningen Norrköping.

Kommer ni gå vidare?

– Vi får väl ta ställning till en överklagan, men skadan är ju liksom redan skedd. Det är tråkigt att natur- och friluftsliv inte värderats högre, men det känns ändå som vi har fått igång något med det här och att djurparken är intresserad av att föra en dialog med oss framöver, säger Stefan Arrelid.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kolmårdens berg- och dalbana

Mer i ämnet