Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med till ett av träningspassen på bruket utanför Norrköping i klippet ovan. Foto: SVT

Yxsmeder på Hults bruk ska träna på arbetstid – för att inte slitas ut

Publicerad

I över 300 år har smeder gjutit och hamrat stål på Hults bruk i Åby utanför Norrköping – ett tungt och enformigt jobb som slitit ut många människor.

Men nu är det slut med det. I ett samarbete med forskare från Uppsala universitet ska personalen träna på arbetstid för att förebygga belastningsskador.

En liten träningslokal har inretts i verkstadsbyggnaden där personalen ska träna styrka och kondition efter individuellt utarbetade program. 30 minuter om dagen – fyra dagar i veckan.

– Det här är ett delprojekt i ett större forskningsprogram som vi har som heter Ett hållbart arbetsliv, säger Kristina Eliasson, forskare vid Institutionen för medicinska vetenskaper på Uppsala universitet.

– Såna här avbrott är perfekt. Det blir så väldigt monotont att stå vid pressen, säger smeden Andreas Gustavsson efter att ha gjort sitt första träningspass på arbetstid. Och kollegan Loui Mako håller med:

– Det känns bra. Varmt var det och svettigt, men det går bra.

Chefen: En investering för framtiden

Platschefen Thomas Strid ser projektet med att träna på arbetstid som en investering för framtiden.

– På det sättet som vi tillverkar yxor här har vi gjort i 327 år och vi vill ju göra det 327 år till. Kan vi inte smida dem på det här viset, då har vi inget existensberättigande längre.

Se och hör mer från träningen på bruket i videon här ovanför.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.