Nu börjar bilden klarna av Sjukvårdspartiets linje i regionvalet – backa bandet och återställ Sollefteå sjukhus som det var tidigare, tycker sjukvårdspartisterna. Mattias Rösberg, ny ordförande och Katarina Hägg, ny vice ordförande, är partiets toppnamn inför valet.

Sjukvårdspartiet: öppna BB igen!

Uppdaterad
Publicerad

Sjukvårdspartiet i Västernorrland fick överraskande åtta procent i den den uppmärksammade Sifo-undersökningen som presenterades i veckan – utan att partiet ens har gett sig in i valrörelsen. Men nu börjar partiets profil klarna.

De nedlagda avdelningarna på Sollefteå sjukhus måste öppnas igen – det kravet kommer Sjukvårdspartiet att driva i valrörelsen, och det gäller samtliga avdelningar som stängts på sjukhuset. Sjukvårdspartiet vill att BB, akutkirugin och akutortopedin öppnas igen. 

Det står klart nu när delar av partiets valprogram börjar sippra ut.  Det är Katarina Hägg, partiets toppnamn inför regionvalet,  som i ett SMS nu ger svar på ett par av det kommande valets hetaste frågor, de som rör Sollefteå sjukhus.

Hittills osynliga i valrörelsen

Partiet har haft hittills haft en trög start i årets valrörelse och på hemsidan står det fortfarande att ”arbetet med program 2018 startar så snart förutsättningarna för valet 2018 blir kända”.Inte mycket till vägledning för väljarna.

Sjukvårdspartiet las vilande inför förra valet men har återstartats och nyligen fick partiet ny ledning.

Men trots att man hittills haft en mycket låg profil så tyckte alltså hela åtta procent av de tillfrågade i en SIFO-undersökning för länet att Sjukvårdspartiet var det bästa alternativet inför höstens val till regionfullmäktige. 

Frågan om Sollefteå sjukhus har varit i debattens centrum under i stort sett hela den här mandatperioden och det mesta talar för att Sollefteåfrågan kommer vara fortsatt het ända fram till valet.

Gör gemensam sak med Vänsterpartiet

Men hur och vem ska driva verksamheten?

Någon annan än regionen, anser Vårdalliansen, dvs oppositionspartierna Centern, Moderaterna, Liberalerna och Kristdemokraterna. I sitt gemensamma valprogram som presenterades häromdagen var det en entreprenadlösning som gällde för deras del.

Socialdemokraterna utreder frågan om entreprenad, men då i en icke vinstdrivande form. (S) har för övrigt inga planer att öppna någon av de stängda avdelningarna.

I frågan om Sollefteå sjukhus gör nu Sjukvårdspartiet gemensam sak med Vänsterpartiet och kräver att sjukhuset även i fortsättningen ska drivas i offentlig regi. Sjvp vill som V backa bandet och återställa läget som det var 2014, innan det stora besparingspaketet började genomföras.

”Inga vinster i välfärden”

Men Sjukvårdspartiets förstanamn på vallistan, Katarina Hägg, skickar med en brasklapp:

”Entreprenad står långt ner på vår agenda eftersom vi inte vill ha vinster i välfärden.
En (möjlig) lösning är entreprenad i form av en stiftelse eller Voon”, skriver Hägg till SVT.

Voon, Vård och Omsorg i Norrland är den ekonomiska stiftelse som bildats i Sollefteå och som idag driver en stor vårdcentral i Sollefteå.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Val 2018 Sollefteå

Mer i ämnet