Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Bilder och ljuslyktan som Matteo gjort på förskolan är viktiga minnen för mamman. Här berättar hon om sin son och om när hon fick beskedet om hans död. Foto: Firas Razak/SVT

1,5-årige Matteo i Eslöv mördades – ”Älskade min son över allt annat”

Uppdaterad
Publicerad

Matteo hade precis blivit 19 månader gammal när mamman fick samtalet om en pågående insats hos ex-pojkvännen. Hon rusade dit och fick då beskedet att hennes son avlidit.

– Jag älskade min son över allt annat, säger mamman.

Redan i de första förhören berättade pappan att han dödat sin son genom att trycka hans huvud bakåt så att han inte fick luft. Orsaken var att pappan tyckte sonen var extra gnällig under en pågående förkylning.

Men mamman fick inte veta vad som har hänt hennes son. Hon misstänkte däremot direkt att Matteo inte hade dött en naturlig död.

I klippet ovan berättar mamman om sin Matteo som nyligen skulle fyllt två år.

Slutade ta sina mediciner

Pappan har tidigare haft problem med psykisk ohälsa. Våren 2022 blev han psykotisk samtidigt som han tog hand om Matteo och fick föras till psykiatrin i ambulans. Där fick han vård enligt lagen om psykiatrisk tvångsvård, LPT.

Efter det fick han mediciner och gick på möten hos öppenvården. Då trappades umgänget med sonen sakta upp eftersom han berättade att han mådde bättre. På eget bevåg slutade han sedan med medicinerna och mötena – utan att säga det till någon.

Skuldbeläggning av mamman

Med anledning av pappans problem har privatpersoner på sociala medier skuldbelagt mamman för att ha lämnat ut sin son till honom.

– Det har varit så sårande för mig. Jättesårande, säger mamman.

Mamman beskriver att situationen varit extra tuff i en liten kommun som Eslöv, där alla känner alla.

Enligt den rättspsykiatriska undersökningen som gjorts led dock inte pappan av någon allvarlig psykisk störning vid tillfället. Därmed dömdes han till livstids fängelse i Lunds tingsrätt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.