Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Maria Österhed är en av alla trettiotal spårvagnschaufförer som från och med december ska köra linjen mellan Lund C och ESS. Foto: Ebba Torstensson/SVT.

Titta in i Lunds nya spårvagnar: ”Här ska alla få plats”

Uppdaterad
Publicerad

Under torsdagsförmiddagen kunde Skånetrafiken till slut visa upp de omstridda spårvagnarna som kommer att gå mellan Lund C och ESS.
– Jag är helt övertygad om att det kommer bli ett väldigt uppskattat transportmedel, säger Håkan Henmyr som är projektchef på Skånetrafiken.

Två av de sju spårvagnar som från och med december kommer gå som kollektivtrafik i Lund finns nu på plats och kommer att börja testköra för att vänja trafiken vid att det är spårvagnarna som överallt har företräde, exempelvis.

Spårvagnarna är 33 meter långa, har 40 sittplatser och man räknar med att ca 180 personer kommer få plats, utan hänsyn till corona.

– 40 platser kan låta ganska lite men vi vill ju att så många som möjligt ska få plats och dessutom är det en väldigt kort sträcka, max 15 minuter, säger Henmyr.

Kritik och kostsamhet

Projektet har mötts av en del kritik, framför allt på grund av kostnaden. Själva spåret har kostat ungefär 800 miljoner kronor, där Lunds kommun och staten har betalat ungefär hälften var. Vagnarna och depån som Skånetrafiken stått för har kostat 300 miljoner vardera.

Driftkostnaden på vagnarna kommer gå på mellan 50 till 60 miljoner kronor om året, men trots allt tror Carina Zachau (M), ordförande i kollektivtrafiknämnden, att det kommer löna sig.

– Det kommer ta flera år innan det kanske lönar sig men det är kostsamt med depåer och vagnar jämfört med en vanlig buss. Men de här spåren ligger där de ligger och kommer inte att komma försent som bussarna kan göra.

Se klippet för att se hur det ser ut inne i spårvagnen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer