Skåne växer med ett helt Lund på tio år

Uppdaterad
Publicerad

Skåne förväntas fortsätta öka i befolkningsmängd de kommande åren. År 2028 kan antalet invånare i länet vara strax under 1,5 miljoner, enligt de senaste siffrorna från region Skåne. Det betyder att befolkningen i Skåne växer snabbare än resten av landet.

I dagsläget bor det drygt 1,3 miljoner människor i Skåne. Hälften av dem är bosatta i sydvästra Skåne där större städer som Lund och Malmö ligger. Helsingborg är den stad som växer mest med hela 19 procent.

Siffrorna från region Skåne visar att befolkningen kommer fortsätta öka där. Siffrorna gäller under en tioårsperiod mellan 2019-2028.

Några kommuner minskar

Av de 33 kommuner som finns i Skåne är det 23 stycken som växer i antalet invånare. Resterande tio minskar. De kommuner som minskar ligger främst i norra och sydöstra Skåne.

Snabbare än resten av landet

Enligt Tobias Fagerberg, samhällsanalytiker på Region Skåne, sker Skånes befolkningsökning snabbare än i resten av landet.

– Befolkningen i Skåne växer snabbare än i resten av landet. Enligt SCB:s prognos kommer Sverige växa med i snitt 0,7% per år den närmsta tioårsperioden. Motsvarande ökningen för Skåne är i genomsnitt 0,9%.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.