Domar i stor assistanshärva. Foto: TT

13 personer döms för bidragsfusk

Uppdaterad
Publicerad

På onsdagen kom domen mot de misstänkta i den stora assistanshärvan och det blev fängelsestraff, skadestånd och böter för många av de åtalade.

De två män och två kvinnor som tingsrätten anser vara huvudmän döms till fängelse mellan tre år och tre år och sex månader för grova bidragsbrott. Tre personer döms till fängelse runt ett år för grova bidragsbrott.

Den misstänkta assistanshärvan har byggts kring två personer som behövt assistans – en äldre man och hans barnbarn, som är under 18 år. Flera av de åtalade är anhöriga till mannen och pojken.  Tingsrätten menar att uppgifterna i tidrapporter och assistansräkningar som lämnats in har varit oriktiga.

Omfattande bevisning

Bevisningen har bland annat utgjorts av telefonavlyssning,  polisspaning och redovisning av stora betalningsströmmar mellan huvudmännen. Enligt domen är det är ställt bortom rimligt tvivel att de påstådda assistenter som åtalats inte utfört något arbete och att assistenterna tillsammans med huvudmännen varit ansvariga för en brottsplan som går ut på att assistansersättning ska betalas ut på felaktiga grunder.

Skadestånd och företagsbot

De 13 dömda ska även betala skadestånd till Försäkringskassan på drygt sju miljoner kronor. De fyra huvudmännen döms att betala merparten av skadeståndet.

En av huvudmännen som varit ansvarig för assistansbolaget har fått näringsförbud i fem år och tingsrätten dömer också ut en företagsbot på tre miljoner kronor mot assistansbolaget.

Sex av de åtalade döms till villkorlig dom för bidragsbrott som tingsrätten i flertalet fall inte ansett vara grova. Mot tre personer har åtalen ogillats.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer