Ett av de fem morden från 2020 är uppklarat och två är på väg att klaras upp, enligt polisen. I två mordutredningar finns det ännu ingen misstänkt eller frihetsberövad. Foto: SVT Arkiv

Sköt 25-åring i Malmö med polismans gevär – två döms för mord

Uppdaterad
Publicerad

Fängelse i 14 år för mord och grovt vapenbrott – så lyder domen för de två män som åtalats för att ha mördat en 25-årig man i Malmö.

25-åringen sköts ihjäl på Holma torg i Malmö den 10 mars förra året och orsaken till mordet tros vara en skuld på 2 000 kronor, som en av de tilltalade var skyldig personer i offrets närhet.

Mordvapnet – ett avsågat hagelgevär – visade sig tillhöra en polisman, något som Kvällsposten tidigare rapporterat om. Polisen har dock inte misstänkts för inblandning i dödsskjutningen. En av de morddömda har uppgett att han köpt geväret och åtta patroner för 10 000 kronor i en källare i Rosengård.

Greps i Polen

En av de misstänkta greps i sin bostad samma kväll som mordet begicks. Den andre mannen hann lämna Sverige, men greps i Polen den 13 mars när han skulle flyga till England.

Männen, som är 21 och 20 år gamla, har nekat till att de skulle ha begått mord, gemensamt och i samförstånd med varandra. Däremot har de medgett att de varit på platsen.

Den ena mannen erkänner att han sköt mot offret, men att han agerade i nödvärn. Den andra menade under rättegången att han råkade avlossa ett skott, men att syftet inte var att döda.

Men tingsrätten dömer ändå männen för mord. De ska också betala skadestånd till nio personer i offrets närhet på mellan 60 000 och 73 000 kronor vardera.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.