Årets unga miljöhjälte: Så undviker vi katastrofer

Uppdaterad
Publicerad

Som 8-åring startade Luca Berardi en organisation för hotade djur i Kenya. Sedan dess har han både hunnit brevväxla med Barack Obama och skriva en bok om sitt miljöengagemang. Nu prisas han som Årets unga miljöhjälte av Världsnaturfonden WWF.

Sedan 2010 har Världsnaturfonden delat ut priset Årets miljöhjälte. I år är första gången de delat ur pris även till årets unga miljöhjälte. Årets vinnare, 15-åriga Luca Berardi, som bor i Veberöd och går på internationella skolan i Lund, prisas för sitt stora engagemang. Juryns motivering:

”Luca Berardi är trots sin unga ålder redan en globalt erfaren och hyllad miljökämpe. Han har hunnit göra mycket för en mer hållbar värld; startat en organisation för hotade vilda djur, agerat barnprogramledare i Kenya och engagerat sin skola i klimatfrågan. Luca har också skrivit en bok, skapat musik, gjort film, you name it. ”

I klippet ovan hör du honom berätta vad han tycker vi ska göra för att undvika miljökatastrofer i framtiden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.