Foto: Mikael Nilsson

16-åringen fälls i hovrätten för mordförsöket på vaktmästaren

Uppdaterad
Publicerad

Hovrätten för Skåne och Blekinge fastställer den fällande domen mot 16-åringen för mordförsöket på vaktmästaren som sköts när han skottade snö vid Pildammsparken i Malmö i februari i år. I tingsrätten dömdes pojken för mordförsök till tre års sluten ungdomsvård.

Hovrätten ändrar däremot skadeståndet till den skjutne vaktmästaren. Beloppet sänks med 50 000 kronor till drygt 200 000. I övrigt gäller tingsrättens domslut.

Läs mer: 16-åringen fälls för mordförsöket på vaktmästaren

Det var den 8 februari i år som vaktmästare som skottade snö på Roskildevägen i Malmö sköts med fyra skott. Ett träffade huvudet och resten kroppen. Att mannen inte avlider av våldet är rena tillfälligheter skriver hovrätten i sin dom.

En då 15-årig pojke misstänks ganska kort efter händelsen för mordförsök och placeras i ungdomshem i väntan på rättegång.

Den 7 juli fälls pojken, som då hunnit fylla 16 år, i Malmö tingsrätt för mordförsök och narkotikabrott med tre års sluten ungdomsvård utan möjlighet till villkorlig frigivning som påföljd. Men pojken vill frias helt. Tillsammans med sin familj överklagar han domen och byter advokat.

Läs mer: Ny advokat vill fria den dömde 16-åringen

Men på torsdagen fastställde hovrätten tingsrättens dom. Tre års sluten ungdomsvård står fast.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.