Vårdpersonal har varit de mest drabbade sedan pandemins start och det är därifrån de flesta anmälningarna kommer. Foto: SVT

169 skånska coronaolyckor anmälda till Arbetsmiljöverket

Uppdaterad
Publicerad

Hittills har 169 coronarelaterade olyckor och tillbud på skånska arbetsplatser anmälts till Arbetsmiljöverket. Övervägande delen rör vårdpersonal.

Arbetsmiljöverket har sammanställt siffror över coronarelaterade anmälningar. Enbart allvarliga arbetsplatsolyckor och allvarliga tillbud ska anmälas till myndigheten.

I Skåne handlar det om 169 tillbud och olyckor på skånska arbetsplatser. Merparten rör vård och omsorgspersonal, sammanlagt 143 anmälningar.

143 anmälningar

SVT Nyheter Skåne har tagit del av exempel på händelser som anmälts. Här är några fall ur skörden av anmälningar:

• Utlarmade på hjärtstopp. Vid tillfället inte smittskyddsklädd mot covid-19. Förtvivlade och upprörda anhöriga på plats som möter upp och visar vägen. Känns ohållbart att klä sig där och då. Livräddande åtgärder avslutas på plats.

• Utsatt för smitta. Gick till brukare och kunde inte hitta skyddsvisir hos brukare. Fick då gå in till brukare trots misstanke om covid 19 utan rätt skyddskläder. Fick information om att brukare är positiv till covid 19.

• Arbetade med insats hos brukare utan skyddsutrustning innan smitta hos brukaren var känd.

• Personalen utförde omvårdnadsarbete hos brukare utan skyddsutrustning eftersom brukaren testades negativt för covid-19, brukaren har hastigt avlidit och då testades brukaren positivt.

• Medarbetare kom tillbaka efter semestervecka, testades och skickades hem från arbetet, men hade hunnit komma i kontakt med kollegor, sjuksköterska, samordnare och sektionschef samt alla brukare på avdelningen. Covidtestet positivt. Samma kväll stängdes aktuell avdelning, brukare avskilda på egna individuella rum.

Inga dödsfall

Inga dödsfall bland personal i Skåne har anmälts till Arbetsmiljöverket och inga ärenden har lämnats vidare till åklagare.

Siffrorna avser anmälningar som kommit in fram till 6 september.

Här är anmälningarna i olika branscher:

Vård och omsorg; sociala tjänster: 143

Offentlig förvaltning och försvar; obligatorisk socialförsäkring: 12

Transport och magasinering: 5

Verksamhet inom juridik, ekonomi, vetenskap och teknik: 3

Handel; reparation av motorfordon och motorcyklar: 2

Utbildning: 2

Hotell- och restaurangverksamhet: 1

Uthyrning, fastighetsservice, resetjänster och andra stödtjänster: 1

Källa: Arbetsmiljöverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.