Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Rim Zaher, 17, Diana Solomon, 16, och Fida Haidari, 17, har alla sökt Hässleholms kommuns feriejobb. Foto: Erika Dahlin Jönsson/SVT

Coronakrisen leder till färre kommunala sommarjobb

Uppdaterad
Publicerad
Coronavirusets framfart innebär att det blir svårare för Hässleholms ungdomar att få kommunala feriejobb i sommar – bara 40 av planerade 180 platser kommer att tillsättas.
– Jag blev lite ledsen, säger Rim Zaher, 17, om när hon fick reda på att antalet platser minskats.

Det är platserna inom äldreomsorg och förskola som försvinner. Anledningen är att ungdomarna där skulle riskera komma i kontakt med coronasmitta, enligt Kajsa Andersson, HR-administratör på arbetsmarknadsenheten på Hässleholms kommun.

Kommer ni att arrangera någon annan form av aktiviteter eller sysselsättning i stället, så att ungdomarna inte går sysslolösa?

– Vi har uttömt alla möjligheter till sysselsättning inom den kommunala verksamheten. Det är de platserna vi har kvar nu som vi bedömer att vi kommer kunna tillsätta.

”Hoppas verkligen det löser sig”

Tre av ungdomarna som sökt feriearbete i Hässleholms kommun i år är Diana Solomon, Rim Zaher och Fida Haidari.

– Det här skulle bli mitt första sommarjobb. Jag hoppas verkligen att det löser sig – så att jag kan jobba och få lite erfarenhet, säger Diana Solomon.

I slutet av maj kommer ungdomarna få besked om huruvida de fått sommarjobb eller inte.

I videoklippet ovan kan du höra gymnasieeleverna Diana Solomon, Rim Zaher och Fida Haidari berätta om sina tankar kring att Hässleholms kommun dragit ner på antalet feriejobb i sommar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Nya coronaviruset

Mer i ämnet