En del skånska kommuner lyckas trots coronapandemin fixa fler praktikplatser åt unga. Foto: TT/ Janerik Henriksson

Färre sommarjobb i år hos flera skånska kommuner

Uppdaterad
Publicerad
Skånska kommuner har svårt att ersätta praktikplatser inom vård och omsorg för sommarlovslediga ungdomar. Men det finns kommuner som går emot strömmen och erbjuder fler sommarjobb.

Trelleborgs kommun erbjuder i år fler ungdomar betald praktik, 450 platser jämfört med 300 platser i fjol.

– Det kommer finnas färre jobb att söka i den privata sektorn. Därför gör vi denna satsning, säger Zourhair Arabi Eter, enhetschef på Trelleborgs kommun.

Även Svedala har lyckats skapa fler praktikplatser. 115 platser i år, jämfört med 75 platser förra året.

Vellinge kommun tvingades också ta bort vissa typer av sommarjobb med anledning av corona. Men kommunen lyckades ändå, genom bland annat ideella föreningar, skapa totalt sett fler praktikplatser än förra året, 140 i år jämfört med 100 förra året.

Oförändrat i Eslöv

I Eslöv är antalet kommunala sommarjobb oförändrat, 310 precis som förra året.

– Platserna inom vård och omsorg, fritidshem och förskola har vi ersatt med utomhusarbeten inom vaktmästeri och grönskötsel, säger Marie Carlberg, kommunikationschef på Eslövs kommun.

Färre i flera kommuner

Däremot blir det färre platser i Staffanstorp, 110 jämfört med 200 i fjol. Likadant är det i Hässleholm, 40 i år jämfört med 180 förra året.

Även i Lund och Malmö minskar antalet kraftigt.

Malmö stad kunde i fjol erbjuda totalt 4 000 praktikplatser. I år har kommunen enbart 2 100 stycken. En stor del av platserna som fallit bort var inom hotell- och restaurangbranschen.

– Nu jobbar vi på att få fram så många lösningar som möjligt och har en pågående dialog med närings- och föreningslivet, säger Sedat Arif (S), ordförande i socialnämnden.

Lunds kommun har hittills i år lyckats ordna 270 platser jämfört med 600 praktikplatser förra året. I Lund kan det också tillkomma en del möjligheter hos föreningar och företag.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer