19-årige Simon lär göingar uråldrigt hantverk

Publicerad

Det är många järn i elden för 19-årige Simon Abrahamsson. Trots sin ringa ålder är han redan en namnkunnig smed i göingebygden. I höst har han börjat hålla kurser i sin smedja, allt för att föra ett älskat hantverk vidare.

– Jag tror faktiskt jag var född till detta. Jag började med att tälja, men tyckte redan som femåring att träet kändes lite klent. Istället satte jag igång att bearbeta metall med vinkelslip och sedan, i tioårsåldern, var steget inte långt till smide. Sen dess har det bara eskalerat, skrattar Simon.

Vi träffar honom i smedjan i Broby, dit han bjudit in en handfull av traktens ungdomar till smideskurs.

– Alla kan lära sig att smida, om man bara ger sig fan på det. Många tror att man måste vara stark men så är det inte alls, smide handlar helt och hållet om att behärska tekniken, förklarar Simon.

Ligger i släkten

Själv tillbringar han det mesta av sin tid i den gamla smedjan, där en tidigare släkting en gång var bygdens smed.

– Det var min farmors kusin Allan. Jag fick tyvärr aldrig träffa honom men han är en viktig inspiration och det närmaste ett påbrå jag har.

Kursen var Simons egen idé. Den hålls under tre kvällar i regi av nätverket Young Innovation Hub i Östra Göinge, som redan fått påstötningar om att ordna fler. Simon är inte förvånad och tror att intresset för hantverk överlag är på väg uppåt i en stressad tidsanda.

– Man blir harmonisk av att jobba med sina händer, vare sig man nu håller på med smide eller nåt annat. Kroppen blir lugn av att göra en enda sak fullt ut och det är viktigt att få känna ibland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer