20-åring döms till 12 års fängelse för mordet på Segevång i Malmö i december 2019. Foto: Johan Nilsson/TT

20-åring döms för mord på Segevång – sköt jämnårig efter svartsjukedrama

Uppdaterad
Publicerad

I december 2019 hittades en ung man skjuten i huvudet på Segevång i Malmö. Motivet till mordet ska ha varit ett svartsjukedrama på Instagram. Nu döms en 20-åring till tolv års fängelse.

Den unge mannen sköts till döds efter en konfrontation med den nu dömde mannen. Flera vittnen finns till skjutningen, som skedde utomhus i december i fjol.

Åklagaren hade yrkat på livstids fängelse medan försvaret ville att 20-åringen skulle dömas för dråp. Han har erkänt att det var han som sköt, men hävdar att det var för att skrämmas, inte för att döda.

Rätten anser att det som skett är ofattbart brutalt och att mordet är att likna vid en ren avrättning.

Straffvärdet motsvarar det högsta tidsbestämda straffet för mord, det vill säga 18 år. När dådet begicks var gärningsmannen 19 år och han får därför straffreduktion och döms till tolv års fängelse.

Motivet: Svartsjuka genom Instagram

Bakgrunden till mordet är en följarförfrågan på Instagram från den nu dödade mannen till en tonårsflicka. Flera vittnen uppger att hennes expojkvän, som nu dömts för dådet, blev upprörd och svartsjuk när han fick reda på detta.

De två männen kände inte varandra, men stötte på varandra av en slump kort efter att följarförfrågan skickats. Enligt vittnen uppstod tjafs när expojkvännen konfronterade den andre mannen om Instagramförfrågan.

Ett bråk som slutade med att expojkvännen sköt den andre med ett skott i huvudet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.