Nya reglerna för paraden; inga partisymboler, inga uniformer, inga egna banderoller. Foto: Hans Larsson

2000 personer i prideparad genom Helsingborg

Uppdaterad
Publicerad

Det var runt 2000 personer som tågade i prideparaden som från och med i år är fri från företag, organisationer och politiska partier. – Folk från hela landet har hört av sig och backat oss, säger Jenny Mörk i arrangörsgruppen.

Helsingborg Pride har fått mycket uppmärksamhet efter att de gick ut med att varken varumärken eller uniformer tillåts på årets festival.

Temat för årets parad var kamp, med syftet att synliggöra den kamp som pågår året runt för HBTQ+ personers rättigheter.

– Uppslutningen är fantastisk. I förra årets Pride tågade 2000 personer och det här känns som minst lika många. Om inte fler, säger Jenny Mörk i arrangörsgruppen.

Förbud mot logotyper

I år fanns ingen möjlighet för företag, organisationer eller politiska partier att anmäla sig att gå i paraden.

Jenny Mörk tror inte att årets omstridda förbud mot synliga logotyper i tåget haft någon avskräckande effekt, snarare tvärtom.

– Folk från hela landet har hört av sig och backat oss, sagt att det är så här Pride ska gå framåt i fortsättningen inte som olika grupper och intressen utan som en enda stolt rörelse. Det är tillsammans vi blir starka, säger Jenny Mörk.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.