Demonstranter iförda burka i Köpenhamn inför demonstration mot burkaförbudet Foto: Mads Claus Rasmussen/AP/TT

Ett år med danska burkaförbudet – 39 har fått böter

Uppdaterad
Publicerad

Sedan den nya lagen som gör det olagligt att täcka ansiktet trädde i kraft i Danmark för ett år sedan, har 22 böter delats ut till personer som har burit burka eller niqab. Men nästan lika många har fått böter för att ha täckt ansiktet på andra sätt.

Den 1 augusti 2018 blev det förbjudet att täcka sitt ansikte i Danmark. Många danskar protesterade mot förbudet som i dagligt tal också kallas ”burkalagen” för att vara diskriminerande mot en religiös grupp.

Det fanns också en oro hos polisen över hur lagen skulle tillämpas och om poliserna skulle hamna i obehagliga konfrontationer.

Solglasögon, ansiktshuvor och masker

Ett år efter att lagen börjat gälla visar den danska rikspolisens siffror att totalt 39 böter har delats ut för överträdelse av förbudet. Men bara hälften av böterna handlar om burka och niqab. Nästan lika många böter har delats ut för att ha täckt över ansiktet på annat sätt.

I rikspolisens statistik anges att resterande böter har utdelats för masker, elefantmössor, ansiktshuvor, sjalar, påsar och solglasögon som har burits på ett sådant sätt så att de har täckt ansiktet.

Ordförande i polisförbundet, Claus Oxfeldt säger i ett uttalande på polisförbundets hemsida att polisen upplever att det första året har varit oproblematiskt och att böterna har delats ut utan konflikter.

Kritik mot polisen

Dansk Folkepartis Peter Skaarup har under de senaste dagarna kritiserat polisen i danska medier och menar att det låga antalet böter handlar om att de har tagit för lätt på lagen.

Men enligt Claus Oxfeldt är det en prioriteringsfråga och en sund bedömning från polisens sida av när det är läge att utfärda  böter.

I lagen står att ”den som på en offentlig plats har beklädning som döljer personens ansikte, straffas med böter”. Undantag kan göras om man är på väg till ett ställe där det är naturligt att bära maskering, som en maskerad, jultomtemask under jultider eller inne i moskén om man är utövande muslim.

Böterna varierar från 1 000 dkk om det är första gången man överträder lagen till upp till 10 000 dkk om det är fjärde gången.

Källa: Rigspolitiet, Politiforbundet och folketinget.dk

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer