Från och med den 1 augusti blir det förbjudet att täcka ansiktet på offentliga platser i Danmark. Det avser all slags maskering men danska polisen kan komma att göra undantag – vid exempelvis kyla eller halloween. Foto: AP/TT

Förbjudet att bära plagg som täcker ansiktet i Danmark

Uppdaterad
Publicerad

Från och med den 1 augusti i 2018 blir det förbjudet att bära plagg som täcker ansiktet, som burka och niqab, på offentliga platser i Danmark.

Det var en övervägande majoritet i det danska Folktinget som röstade för förbudet mot att bära ansiktstäckande plagg som niqab och burka på offentliga platser. 75 röstade för, och 30 röstade emot, skriver Danmarks radio.

Gäller ej vid kyla

Förbudet riktar sig mot all slags plagg som täcker ansiktet såsom lösskägg, masker och mössor.

Undantag kan dock göras om det finns ett så kallat ”rimligt syfte” till att täcka ansiktet – som kallt väder eller att man är på väg till maskerad. I sådana fall blir det upp till polisen att avgöra huruvida brott har begåtts eller inte.

Kan leda till böter

Täckande av ansiktet kan leda till böter på 1 000 danska kronor. Om en person bryter mot förbudet upprepade gånger kan bötesbeloppet höjas.

Andra länder i Europa har under de senaste åren infört snarlika maskeringsförbud, som Frankrike, Belgien och Österrike.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.