Jan Wannius berättar att det varit några påfrestande dagar för arrangörerna.

25 centimeter ställer till problem för Falsterbo Horse Show

Publicerad

Bara dagar innan öppning när Falsterbo Horse Show ska slå upp portarna för hundratals besökare har arrangörerna fått tänka om helt angående hur läktarplatserna ska se ut.

– Det kommer att innebära ett enormt merarbete för oss och enorm frustration för besökarna, säger arrangören Jan Wannius.

I helgen går Falsterbo Horse Show av stapeln och arrangemanget kommer dra 500 besökare om dagen under åtta dagar.

Redan för en månad sedan hörde arrangörerna av sig till länsstyrelsen för att få klarhet i vad som gäller angående smittsäkert avstånd mellan åskådare på läktarna.

I fredags fick de plötsligt besked om att beräkningarna på läktarna inte uppfyller kraven på en meters avstånd.

– Vi har mätt från huvud till huvud och kommit fram till att det är en meter, men om man mäter från knä till huvud blir det bara 75 centimeter och det är vad länsstyrelsen gått på, förklarar Jan Wannius.

”Enormt merarbete”

I och med att de platser som finns tilldelade på biljetterna inte uppfyller avståndskraven kommer man från arrangörens sida ta in flera vakter som fördelar platserna när besökarna väl anländer.

– Folk kommer på fulla tåg från hela Sverige, åker fulla bussar hit och kan gå på mässan här bredvid utan begränsingar. Men så fort de kommer upp på de stora läktarna så är det stenhårt, säger Jan Wannius.

Länsstyrelsen besöker igen

Måns Berger är handläggare på länsstyrelsen och var under onsdagen på plats för att se över läktarna och arrangörens lösning – som de ser som tillfredsställande.

– Vi har haft en diskussion om hur man ska organisera läktarna och hur man ska placera personerna på läktarna och nu uppfattar jag att man presenterat en lösning där det finns förutsättningar för ett smittsäkert evenemang, säger Måns Berger.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.