Eva Klang Vänerklint slutar som socialchef i Hörby kommun i april. Foto: Mikael Nordlander

Socialchefen i Hörby: ”Vill inte vara med i den här sandlådan”

Uppdaterad
Publicerad

Det har varit ett strömhopp av chefer som lämnat Hörby kommun. Den sista i den gamla ledningsgruppen som går är socialchefen och hon är mycket kritisk till hur kommunen sköts.
– Jag ser hur en hel kommun håller på att monteras ner, säger Eva Klang Vänerklint, som slutar sin tjänst som socialchef i Hörby i april.

Det har gått drygt ett år sedan Sverigedemokraterna tog över styret i Hörby kommun med stöd av Moderaterna och SPI. Sedan dess har samtliga förvaltningschefer slutat, den sista går i april.

– Jag vill inte vara med längre. Jag ser hur en hel kommun håller på att monteras ner, säger Eva Klang Vänerklint, socialchef i Hörby sedan 2016.

”Vill inte vara med i den här sandlådan”

Hon har lång erfarenhet av förvaltningsarbete inom andra kommuner och brinner för sitt arbete. Hon säger att socialförvaltningens arbete är att hjälpa människor oberoende av var de kommer ifrån. 2018 var hon nominerad till ”Årets offentliga chef i Sverige” av tidningen Offentliga Affärer.

– Vi som är tjänstemän ska ta fram underlag för beslut som bygger på kunskap och vetenskap men idag finns det ingen tillit till min kompetens och mitt ledarskap, säger Eva Klang Vänerklint.

Eva Klang Vänerklint har varit socialchef i Hörby i fyra år och går nu till en ny tjänst som vård- och omsorgschef i Mölndal.

– Jag ville göra bra saker för Hörbyborna. Jag vill inte vara med i den här sandlådan, säger Eva Klang Vänerklint.

26 chefer har slutat

Hon blir därmed den sista av cheferna i den gamla ledningsgruppen som lämnar Hörby kommun. Den förra kommundirektören, ekonomichefen, HR-chefen, chefen för samhällsbyggnad och chefen för kultur, fritid och utbildning har tidigare lämnat eller tvingats lämna sina arbeten.

– Vi har inga förvaltningschefer kvar och många mellanchefer har också lämnat. Det rör sig om minst 25 chefer som har slutat efter Sverigedemokraterna tog över, säger Maria Westlund, huvudskyddsombud för SACO i Hörby.

Hon säger att chefsavhoppen spiller ner i organisationen.

– Många mår dåligt och slutar eller är sjukskrivna, säger Maria Westlund. Under hennes 19 år som anställd i Hörby har hon inte sett någonting liknande.

SVT Nyheter har i över en vecka sökt kommunledningen i Hörby för en kommentar. De har hittills inte velat ställa upp på en intervju.

I klippet nedan berättar de fackliga representanterna om stämningen i kommunhuset:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Maria Westlund, huvudskyddsombud för SACO i Hörby kommun, och Emma Hartell, ordförande i Akademikerförbundet SSR i Hörby, Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Konflikterna i Hörby

Mer i ämnet