Kommunstyrelsens 1:e vice ordförande Lars-Göran Ritmer (M) och kommunstyrelsens ordförande Cecilia Bladh in Zito (SD) vid onsdagens presskonferens i Hörby kommun. Foto: Gunilla Fritze/SVT

Tystnadskultur ska utredas i Hörby efter chefsupproret

Uppdaterad
Publicerad

Flera utredningar ska genomföras i Hörby kommun om den senaste tidens händelser som lett fram till chefsupproret, där 32 kommunala chefer aviserat att de inte längre har förtroende för kommundirektör Lena Mårtensson Stenudd.

– Vi ser mycket allvarligt på detta, säger kommunstyrelsens ordförande Cecilia Bladh in Zito (SD).

Under en chefskonferens på Örenäs slott badade flera chefer nakna i en pool och det finns uppgifter om att sexuella trakasserier ska ha förekommit. I efterspelet har kommundirektören Lena Mårtensson Stenudd fått utstå hård kritik, eftersom hon inledningsvis inte tyckte att händelsen behövde utredas. Den utredning som senare inleddes kommer nu att utvidgas.

– Alla närvarande chefer kommer att intervjuas. Det är viktigt att utredningen får ta den tid som behövs för att den ska kunna göras ansvarsfullt, säger kommunstyrelsens 1:e vice ordförande Lars-Göran Ritmer (M).

Dessutom startas ytterligare en utredning som ska klargöra om det råder en tystnadskultur i kommunen.

– Det kommer att vara en extern oberoende utredning, säger kommunstyrelsens ordförande Cecilia Bladh in Zito (SD).

Politisk ledning

Kommunalrådet Cecilia Bladh in Zito säger efter onsdagens presskonferens att även hon vill att personalen ska må bra och att det ska bli arbetsro i kommunen.

Hur ska kommunens styras nu när det inte finns kommundirektör och HR-chef på plats?

– Det får väl vara Cecilia som får försöka ratta det här de första dagarna. Sedan ska vi hitta en ny kommundirektör som kan gå in tillfälligt, säger Lars-Göran Ritmer (M), förste vice ordförande i kommunstyrelsen i Hörby.

32 av 40 chefer i uppror

Bakgrunden är en facklig anmälan som gjorts samt ett brev till Hörbys kommunstyrelse från 32 kommunala chefer där de meddelar att de saknar förtroende för den nu arbetsbefriade kommundirektören.

I brevet kritiserar cheferna hanteringen av chefskonferensen på Örenäs slott då flera chefer badade nakna i en stängd pool. Cheferna skriver bland annat att de ”upplevt förändringar i arbetsklimatet vilket upplevs bero på kommundirektörens bristande förmåga i sitt ledarskap”.

På tisdagen meddelades att utöver kommundirektör Lena Mårtensson Stenudd är även biträdande kommundirektör och HR-chef Paul Eklund arbetsbefriad. En utredning av ärendet kommer även att tillsättas.

SVT Nyheter har erbjudit Lena Mårtensson Stenudd att kommentera beslutet. SVT Nyheter har också sökt HR-chef Paul Eklund för en kommentar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.