Foto: Johan Nilsson/TT

Detta har hänt: Nakenbad orsakar kommunkris i Hörby

Uppdaterad
Publicerad

Vid en konferens i början av september ska två av Hörby kommuns chefer blivit berusade och badat nakna. Händelsen har lett till omfattande turbulens inom kommunens ledning och bland annat lett till krav på kommundirektörens avgång.

3/9 Konferensen på Örenäs

  • Ett 40-tal chefer i Hörby kommun är på konferens på Örenäs slott. Vid middagen ska det, enligt uppgift, ha druckits en hel del. Kvällen slutade med att två av kommunens chefer badade nakna i hotellets utomhuspool där redan en grupp kommunanställda i badkläder befann sig.

17/9 Händelsen utreds inte

24/9 Krav på utredning

5/10 Anmälan till Arbetsmiljöverket

  • Flera av facken kommunen är inte nöjda med de svar de fått från kommunledningen och vänder sig till Arbetsmiljöverket. En åtgärd som kommundirektören Lena Mårtensson Stenudd tycker är onödig. – Vi har en utredning på gång om vad som skett på chefskonferensen på Öresnäs slott. Tills den är klar finns ingen anledning att koppla in Arbetsmiljöverket, säger hon.

6/10 Krav på kommunchefens avgång

  • I ett brev till kommunstyrelsen meddelar en stor majoritet av kommunens chefer att de saknar förtroende för kommundirektören Lena Mårtensson Stenudd. – Vi vill att hon ska sägas upp med omedelbar verkan, säger Cecilia Sahlström, tillförordnad enhetschef, individ- och familjeomsorgen. Lena Mårtensson Stenudd vill inte kommentera de 32 chefernas brev. Hon har tidigare sagt till SVT Nyheter Skåne att hon inte håller med om att det finns en toppstyrning eller tystnadskultur i kommunen.

6/10 Chefer blir arbetsbefriade

  • Efter ett krismöte i Hörby meddelade kommunstyrelsens ordförande Cecilia Bladh in Zito (SD) att kommundirektör Lena Mårtensson Stenudd och biträdande kommundirektör Paul Eklund blir arbetsbefriade. – Vi ska tillsätta en utredning och tills dess är de båda arbetsbefriade, säger Cecilia Bladh in Zito.

7/10 Flera utredningar startas

  • Kommunens politiska ledning meddelar att flera utredningar ska genomföras. Utredningen av händelserna på Örenäs slott kommer att utökas så att samtliga närvarande får möjlighet att berätta vad de varit med om. Dessutom kommer en utredning att göras av den påstådda tystnadskultur som ett stort antal chefer vittnar om.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.