32 chefer i Hörby kommun meddelar att de saknar förtroende för kommundirektören Lena Mårtensson Stenudd. Foto: Fanny Berg/Bernard Mikulic

Chefsuppror i Hörby mot kommundirektören: ”Vi vill att hon ska sägas upp”

Uppdaterad
Publicerad

En stor majoritet av Hörbys kommunala chefer har i ett gemensamt brev till kommunstyrelsen meddelat att de saknar förtroende för kommundirektör Lena Mårtensson Stenudd.

I brevet kritiserar de hanteringen av chefskonferensen på Örenäs slott då flera chefer badade nakna i en stängd pool.

– Vi vill att hon ska sägas upp med omedelbar verkan. Det går inte att styra en kommun om man inte har chefernas förtroende, säger Cecilia Sahlström, tillförordnad enhetschef, individ- och familjeomsorgen.

Cheferna skriver bland annat att de ”upplevt förändringar i arbetsklimatet vilket upplevs bero på kommundirektörens bristande förmåga i sitt ledarskap”.

Konflikterna i Hörby
Cecilia Sahlström är tillförordnad enhetschef på individ- och familjeomsorgen. Foto: Bernard Mikulic/SVT

Ett stort antal chefer har slutat de senaste åren, vissa självmant, andra har köpts ut. Cheferna menar att det råder en tystnadskultur i kommunen: ”Rädslan för repressalier från kommundirektören är mycket stor”.

– Det är många som mår dåligt och jag har valt att säga upp mig, säger Carin Holst, tillförordnad planeringsutvecklingschef.

Lena Mårtensson Stenudd meddelar att hon i nuläget inte vill kommentera de 32 chefernas brev. Hon har tidigare sagt till SVT Nyheter Skåne att hon inte håller med om att det finns en toppstyrning eller tystnadskultur i kommunen.

Politiskt krismöte

Kommunstyrelsens ordförande Cecilia Bladh in Zito (SD) har kallat kommunstyrelsens arbetsutskott till ett krismöte i eftermiddag.

– Det är verkligen en allvarlig skrivelse. Jag har kallat den politiska ledningen till ett möte och jag ska träffa Lena och hennes grupp för vi måste få fram information om vad som skett, säger Cecilia Bladh in Zito.

Hon säger att det pågår en stor organisationsförändring i kommunen. Denna är Lena Mårtensson Stenudd utsedd att driva igenom.

– Naturligtvis märker vi att det finns personer som inte vill gå i den riktningen, säger Cecilia Bladh in Zito (SD).

”Skadar Hörby”

Oppositionen påpekade redan under vårvintern att det efter valet 2018 skett en personalflykt från kommunen. Denna har skadat och skadar Hörby, anser de.

– Det är mycket kompetens som har försvunnit från kommunen. Nu är allt förtroende för kommundirektören borta. Det visar skrivelsen, säger Hans Frank, gruppledare för Liberalerna i Hörby.

Han tillägger:

– Kommundirektören bör släppa greppet. Det blir den naturliga konsekvensen när så många chefer har tappat förtroendet för henne.

Hans Frank, Liberalerna Foto: Gunilla Fritze

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Konflikterna i Hörby

Mer i ämnet