Den nakenbadande chefen kommer att jobba kvar i Hörby kommun. Enligt kommundirektör Lena Stenudd Mårtensson har personen bett om ursäkt och därmed är saken utagerad. Foto: Fanny Berg/Bernard Mikulic

Fortsatt förtroende för nakenbadande chef i Hörby

Uppdaterad
Publicerad

Chefen var berusad och badade naken i samband med en konferens som Hörby kommun arrangerade. Men kommunen kommer inte att starta någon utredning.

– Personen har bett om ursäkt. Man måste kunna förlåta, säger Hörbys kommundirektör Lena Stenudd Mårtensson.

Konferensen för de anställda ägde rum på Örenäs slott utanför Landskrona i början av september.

Vid middagen ska det, enligt uppgift, ha druckits en hel del. Kvällen slutade med att två av kommunens chefer badade nakna i hotellets utomhuspool där redan en grupp kommunanställda i badkläder befann sig.

Konflikterna i Hörby

– De båda cheferna tog av sig kläderna och la dem på poolkanten. Sedan hoppade de nakna i vattnet, berättar en anställda som blev vittne till nakenbaden.

Händelsen skedde runt midnatt och det fanns en handfull kolleger i poolen.

Upprörda känslor dagen efter

– Det var mycket prat vid frukosten om det som skett kvällen före. Några kolleger var väldigt upprörda, berättar den anställda som vill vara anonym av rädsla för repressalier.

– Om man inte vill gå får man ligga lågt.

Kommundirektör Lena Stenudd Mårtensson säger att hon bara känner till att det var en chef som badade naken på konferensen. Denna person har hon förtroende för.

”Har bett om ursäkt”

Chefen kommer att jobba kvar och för kommunens del är saken utagerad. Någon intern utredning kommer inte att ske.

– Vi har pratat om det här i ledningsgruppen, personen har bett om ursäkt. Alla kan göra fel, man måste kunna förlåta, säger Lena Stenudd Mårtensson.

Skedde efter arbetstid

Hon betonar flera gånger att kommunen inte betalat för någon alkohol och att incidenten skedde efter arbetstid.

– Vi har nolltolerans på arbetstid, men vad folk gör på sin fritid är inte kommunens ansvar, säger hon.

Lena Stenudd Mårtensson var själv med på konferensen, men hade gått och lagt sig när chefen nakenbadade. Det finns uppgifter om att det förekommit sexuella inviter men några sådana säger hon sig inte ha fått bekräftade. Men om det skett kommer alltså inte att utredas vidare. Att chefen bett om ursäkt räcker för kommundirektören.

Eget ansvar

I ett pressmeddelande senare under dagen skriver Lena Stenudd Mårtensson:

– Jag vill betona att varje medarbetare bär ett personligt ansvar för sitt agerande på sin fria tid.  Chefsuppdraget är samtidigt en ansvarsroll, där det är viktigt att föregå med gott omdöme.

–Vårt förhållningssätt till varandra, både i rollen som medarbetare och chef, är ett viktigt ämne. Det kommer därför att lyftas fram som en särskild punkt i det pågående förändringsarbetet och självklart också lyftas i kommunens ledningsgrupp. Jag beklagar att medarbetare har fått uppleva konsekvenserna av ett bristande omdöme.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Konflikterna i Hörby

Mer i ämnet