Cecilia Bladh in Zito (SD), kommunstyrelsens ordförande i Hörby, har förtroende för hur kommundirektören agerar efter den omtalade chefskonferensen. Foto: Helena Bohm-Nilsson

Politikerna i Hörby agerar inte efter nakenbadet

Uppdaterad
Publicerad

Hörbys politiska ledning låter kommundirektören hantera efterspelet av chefskonferensen på Örenäs slott utanför Landskrona i början på september. Det var där en chef badade naken efter den gemensamma middagen.

Det är kommunstyrelsens ordförande Cecilia Bladh in Zito (SD) och förste vice ordförande Lars-Göran Ritmer (M) som i ett gemensamt pressmeddelande skriver att de har förtroende för att Lena Stenudd Mårtensson, kommundirektör i Hörby, ”hanterar den uppkomna situationen på ett ansvarsfullt och konstruktivt sätt.” 

”Cirkulerat rykten”

De betonar att varje deltagare fick betala för sin egen dryck under konferensen. De skriver vidare att: ”Det har därefter cirkulerat olika rykten och spekulationer kring den fortsatta kvällens händelseutveckling.”

Det var ett 40-tal chefer som var på konferensen 3 september på Örenäs slott. SVT Nyheter Skåne har under dagen sökt Cecilia Bladh in Zito för en kommentar.

”Nära dialog”

Kommunchefen Lena Stenudd Mårtensson anställdes efter att Sverigedemokraterna tagit makten i Hörby. Hon tillträdde sin tjänst i augusti 2019.

– Vi har en nära dialog med kommundirektören som gett oss en lägesbild. Vi är överens om vikten av att lyfta chefsuppdragets betydelse i det kommande förändringsarbetet.

– Även om varje medarbetare bär ett personligt ansvar för sitt agerande på sin fria tid, så spelar sammanhanget och det goda omdömet självklart roll, säger Cecilia Bladh in Zito och Lars-Göran Ritmer i deras gemensamma pressmeddelande på torsdagseftermiddagen.

Oppositionen mycket kritisk

Oppositionen är mycket kritisk till hur kommunledningen hanterat ärendet.

– Man håller varandra om ryggen. Några repressalier måste det bli. Man kan inte bara släppa det, säger Anders Larsson (C), som är andre vice ordförande i kommunstyrelsen.

Anders Larsson frågar sig vilka signaler agerandet sänder till kommunens anställda inför den nya organisation som cheferna avhandlade på konferensen på Örenäs slott.

– Det här bryter helt klart mot kommunens värdegrund, säger Anders Larsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.