I Skåne har både Kristianstadsbladet och Ystads Allehanda fått 500 000 kronor vardera av det nya mediestödet. Pengarna ska gå till att sköta bevakningen i Bromölla och Simrishamn. Foto: Jonas Ekströmer/TT

30 miljoner för att stärka lokal journalistik

Uppdaterad
Publicerad

Mediestödsnämnden har beslutat att bevilja 30 miljoner kronor för att stärka lokal journalistik i svagt bevakade områden. Pengarna är en del av det nya mediestödet som infördes tidigare i år. Sammanlagt en miljon kronor går till Skåne.

Men det har varit hård konkurrens om pengarna. 130 ansökningar om totalt 103 miljoner kronor kom in till Mediestödsnämnden, men så mycket pengar fanns inte att fördela.

Nu har drygt 35 tidningar fått stöd på från ett par hundra tusen kronor till upp mot en miljon kronor för att driva journalistisk i mindre kommuner.

En miljon till Skåne

Bland de som beviljats pengar finns Alingsås tidning, som fått 900 000 kronor för bevakningen i Vårgårda.

Västerbottens-Kuriren har fått pengar för att bevaka en rad mindre kommuner i sitt område, liksom Folkbladet Västerbotten.

I Skåne har både Kristianstadsbladet och Ystads Allehanda fått 500 000 kronor vardera för att sköta bevakningen i Bromölla och Simrishamn.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.