Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
3000 anställda har skrivit under protestlistan som lämnades till Sus styrelseordförande Maria Berglund (KD). Foto: Otto Johansson/SVT

3 000 anställda till sjukhusledningen: Skär inte ner på personal

Uppdaterad
Publicerad

Skånes universitetssjukhus (Sus) ska spara 470 miljoner på personalkostnader, något som motsvarar 640 tjänster. Under torsdagsmorgonen lämnade samtliga fackförbund över en namnlista på 3000 anställda som vill att ledningen tänker om.

– Vi negligerar inte att vi har ett gigantiskt underskott och att vi måste ta detta på allvar, men jag vill understryka att vägen att gå inte är att spara på personal, säger Agneta Persson som är huvudskyddsombud på Sus i Malmö.

Det var hon tillsammans som tillsammans med andra huvudskyddsombud lämnade över namnlistan styrelseordförande Maria Berglund (KD).

– Jag uppskattar att de lägger ner det här arbetet på att jobba mot en bättre organisation men jag delar inte ståndpunkten. Jag behöver fatta mina beslut utifrån mitt ansvar som politiker och de behöver driva sina frågor som fackliga, säger hon.

Inga satta siffror

Angående de 640 tjänsterna menar Maria Berglund att det inte är några bestämda siffror.

– Kommer man fram till andra sätt att lösa ekonomin så behöver man inte blanda in antalet anställda utan det är att klara budgeten som är målet, säger Maria Berglund.

Från fackets sida håller man med om att sjukvården kan bli mer effektiv men inte på bekostnad av personalnedskärningar.

– Det får inte drabba våra patienter och det gör det om vi blir färre händer i vården. Sen kan vi vara mer effektiva men låt oss jobba med det då, vi kommer med förslag och vi hjälper varandra så låt oss fortsätta med det, säger Agneta Persson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.