Adam Kofoed Månsson från Danmark har drabbats två gånger av stekastningen. Foto: Adam Kofoed Månsson

Danska bilförare attackeras på E65 – över 30 fall av stenkastning

Uppdaterad
Publicerad

33 fall av stenkastning mot danskregistrerade bilar förbryllar just nu polisen i Ystad. Alla utom ett fall har skett på E65 mellan Ystad och Svedala.

Anmälningarna som kommit in är alla från danskregistrerade bilar under perioden maj-juni. Polisen har i nuläget ingen teori om varför just danskar drabbas.

– Vi ser mycket allvarligt på det här. En sten genom rutan kan leda till skador på föraren och risk för att man kör av vägen eller krockar med en annan bil, säger Patric Nihlén, kommunpolis i Ystad.

Ingen misstänkt

Än så länge har ingen skadats allvarligt, men en person har fått ögonskador av glassplittret. Den senaste stenkastningen skedde på E65 under måndagen. Vid två tidigare tillfällen ska även metallföremål ha kastats.

– Vi har i nuläget ingen misstänkt, men vi sammanställer alla anmälningarna och ringer runt till de drabbade för att skapa oss en bild om exakt var det har hänt och hur, säger Patric Nihlén.

Drabbats två gånger

Adam Kofoed Månsson från Danmark har på väg till Bornholm drabbats två gånger av stenkastningen på E65, men han har klarat sig utan allvarligare skador.

– Det blev ett enormt ryck i bilen och ett fruktansvärt ljud. Sedan satt jag insvept i glas från rutan.

Många drabbade

Efter ett inlägg på sociala medier vittnade många andra danskar om samma upplevelse.

– Vi fick också 4-6 stenskott på samma sträcka i maj, skriver en annan person.

Händelserna rubriceras enligt polisen som framkallande av fara för annan och skadegörelse.

När Adam Kofoed Månsson la ut sitt inlägg i en dansk pendlargrupp på Facebook fick han över 85 kommentarer – varav flera vittnade om liknande händelser på vägsträckan. Foto: Adam Kofoed Månsson

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.