Sovtälten har polisen tagit bort från platsen där flera fortfarande demonstrerar. Foto: Mikael Nilsson

Demonstranter kördes bort från demonstration vid Migrationsverket

Uppdaterad
Publicerad

En stor polisaktion för att få bort skräp och saker från platsen har lett till avhysning av 35 personer och omhändertagande av 4 personer.

Polisen inledde idag en aktion utanför Migrationsverkets lokaler på Jägersro i Malmö. Enligt Stephan Söderholm på polisens ledningscentral så anlände polis till platsen för att få bort skräp och saker på området. Enligt Stephan Söderholm så hindrades polisen att utföra sitt arbete av demonstrater och därför avhystes 35 personer och ytterligare 4 omhändertogs för att de störde polisens arbete.

”Demonstranter störde aktivt polisen arbete”

Enligt Fredrik Bratt på polisens ledningscentral så har polisen under hela dagen haft en dialog med demonstranterna för att få de att själva plocka bort skräp men eftersom det inte har skett så var polisen tvungen att agera.

– De fyra som har omhändertagits har aktivt stört poliens arbete med att röja upp på platsen och därför har polisen sett sig tvungen att omhänderta dem, säger Fredrik bratt.

Polisen har under eftermiddagen kastat det som betraktas som skräp och fört övriga föremål från platsen till polisstationen på Rosengård.

En av demonstranterna är Ali Al-Saraf och han säger till SVT Nyheter att polisen nu har lämnat platsen och att det finns ett 30-tal demonstranter kvar på platsen.

Har demonstrerat i en månad

En grupp irakier från hela landet har sedan en månad demonstrerat utanför Migrationsverket i Malmö. De vill att de svenska asylreglerna ska ändras så att fler får stanna i Sverige. Demonstranterna anser att läget i Irak är så instabilt att det är farligt för dem att återvända till sitt hemland i nuläget.

Den 20 juli 2016 infördes en ny lag som påverkar asylsökande och deras familjer. Lagen begränsar de asylsökandes möjlighet att få uppehållstillstånd och att återförenas med sina familjer. Den nya lagen är tidsbegränsad och kommer att gälla i tre år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.