Fyraåriga Nea förlorade en del av sitt finger när hon åkte i rutschkana i Lund. Foto: SVT

Rutschkana skar av del av 4-åriga Neas finger

Uppdaterad
Publicerad

När Nea åkte nerför rutschkanan, skars en del av hennes finger av. Nu ska Lunds kommun göra dagliga kontroller av lekplatsen.

Hela familjen lekte på den kommunala lekplatsen i Stadsparken i Lund. Nea åkte tillsammans med sin pappa i rutschkanan. De såg inte att ungefär 12 skruvar var borta på rutschkanan och skapade en spricka mellan sittdelen och sargen.

Neas finger hamnade i sprickan, en del av fingret skars av och landade på marken.

Nea opererades på handkirurgen

Det blev kaos på lekplatsen, där flera familjer befann sig och såg att Nea blödde. Medan ambulans tillkallades, letade föräldrarna upp den avskurna delen av fingret och la den i mineralvatten. På handkirurgen i Malmö opererades Nea. Hon kommer att ha handen gipsad i flera veckor medan fingret läker.

Enligt föräldrarna har läkarna har sagt att det är 30 procent chans att den lösa delen av fingret går att rädda. Ovissheten oroar föräldrarna som befarar att dotterns framtid kommer att påverkas om fingret får bestående skador.

– Jag inser att Nea kanske inte kommer att kunna välja vilket yrke som helst när hon blir vuxen. Vi måste nu vänta och se hur fingret läker, säger mamma Karima.

Dagliga kontroller under utredningen

Nu utreder Lunds kommun hur skadan på rutschkanan har uppstått. Under tiden som utredningen pågår, kommer kommunen att ha dagliga kontroller av lekplatsen.

– Vi kommer nu att undersöka hållfastheten och skruvlängd tillsammans med vår konstruktör och våra entrepenörer. Vi kommer också att undersöka om någon utomstående har varit här och gjort något som inte är tillåtet, säger parkintendent Lars Brobeck.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.