Landets modernaste hemvärnsutbildning har startat vid Rinkaby skjutfält utanför Kristianstad. Foto: Kenneth Sundin/SVTVisa alla (3)
Visa alla (3)

Rekryterna tillbaka på Rinkaby skjutfält

Uppdaterad
Publicerad

Vid Rinkabys skjutfält utanför Kristianstad har just nu, för första gången i modern tid en grundutbildning för hemvärnet inletts.

När vi besöker kompaniet har Rinkabys första 40 rekryter varit där en vecka, och de går redan i takt. Fyra av dom är kvinnor och Julia Svensson är fortfarande en tonåring, hon fyller 20 år på söndag.

– Jag är ganska strikt själv och gillar utmaningar och redan i åttan hade jag bestämt mig, säger hon.

Lugn första vecka

Patrick Nielsen vill också utmana sig själv när det gäller både det fysiska och det psykiska.

– Det var lite av en slump men jag det här med rutiner har lockat hit mig, säger han.

Kompanichefen Björn Åström säger att man tagit det lugnt med det fysiska första veckan.

– Vi har inte kört så hår med dom, men det kommer.

Hälften av försvarets personal

Hemvärnet i landet kan sätta in 20 000 soldater vid behov, i Skåne handlar det om cirka 1500. Hemvärnet utgör nästan hälften av Försvarsmaktens personal riket.

Vi följer med när kompaniet ska göra sitt första tvättbyte och dom får noggranna instruktioner när det gäller hur man ska lämna in smutskläderna, att det ska skötas enligt rutin och gå fort.

– Det var inte väntat att det skulle vara så stor tidspress, det är faktiskt svårt att hinna gå på toaletten, säger Julia Svensson.

40 av 70 platser fyllda

Hemvärnsförbanden är ett krigsförband med huvuduppgifter att skydda, bevaka, men även att stödja samhället vid kris. Som vid stormen Gudrun, översvämningar men också när fågelinfluensan slog till i Skåne.

– Vi hjälpte till med avspärrningar och tog hand om fåglarna som blev avlivade, säger Björn Åström.

Utbildningen är mellan fyra och sju månader och ersättningen är 4500 kronor i handen varje månad. Om man avslutar utbildningen får man lika mycket till.

Man skulle kunnat ta in 70 rekryter men har nu bara 40, men Björn Åström tror att denna utbildning som ska genomföras varje år kommer att locka fler.

– Förhoppningsvis är platserna fyllda nästa år, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.