Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sophia Djerf, mammans målsägandebiträde, berättar att den avlidne pojkens mamma är lättad över att rättegången kommit igång. Foto: Johan Nilsson/TT och Carolina Svalbacke/SVT.

Sexårig pojke drunknade på skoltid – lärare riskerar fängelse

Uppdaterad
Publicerad

Dåvarande rektor och lärare från Tångvallaskolan i Vellinge, riskerar fängelse efter att en 6-årig pojke drunknade. I dag inleddes rättegången där de anklagas för arbetsmiljöbrott. På plats fanns den sexårige pojkens mamma som väntat länge på den här dagen.

– Hon lever i ett fruktansvärt mörker och en sorg som är obegriplig, Sophia Djerf, mammans advokat.

Under andra skoldagen efter sommarlovet drunknade pojken på sin idrottslektion. Händelsen inträffade vid en pool i Falsterbo, Vellinge kommun hösten 2020 och nu ställs före detta rektorn och tre lärare inför rätta i Malmö tingsrätt.

”Vållat hans död”

Åklagare Klas Norelius har väckt åtal för arbetsmiljöbrott och i andra hand för vållande till annans död. Han trycker bland annat på att det var 40 barn vid poolen, varav flera inte var simkunniga, och att pedagogerna hade för dålig uppsikt.

– De har av oaktsamhet vållat hans död, sa Klas Norelius i  sin sakframställan.

På plats i rättssalen fanns pojkens mamma – som väntat länge på en rättegång.

– Det är jobbigt att vara här men det är en enorm lättnad att det blev en rättegång, säger mamman Farah Albashoor.

Nekar till brott

Dåvarande rektorn och lärarna nekar till brott. Flera av dem menar att det istället är kommunen som bär ansvaret.

– Det har framkommit en hel del brister när det gäller arbetsmiljöarbetet. Min uppfattning är att det i första hand organisatoriska, det är kommunen i första hand och i andra hand rektorn ansvara för de bristerna, säger Isak Åberg, advokat till en av lärarna.

Advokat Jessica Stålhammar menar att hennes klient gjorde det hon kunde – utifrån förutsättningarna.

– Hon var ny och hade inte fått någon överlämning. Hon har följt de skriftliga reglerna som fanns. Vi vet idag att de var bristfälliga men vad skulle hon annars ha gjort? 

Fälls lärarna och rektorn i rätten riskerar de dömas till fängelse för arbetsmiljöbrott. Enligt åtalet riskerar även Vellinge kommun en företagsbot på 3 miljoner.

Kommunstyrelsens ordförande, Carina Wutzler (M), skriver i ett mejl till SVT Nyheter Skåne att:

”Med tanke på den tragiska händelse som ligger bakom avstår jag från att kommentera boten eller beloppets storlek. Fruktansvärt tråkig och sorglig händelse där en pojke mist livet och många personer har drabbats och påverkats.”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.