Tre pedagoger och en rektor är misstänkta för brott efter pojkens död under skoltiden. Foto: Johan Nilsson/TT

Sexårig pojke drunknade i Falsterbo – nu misstänks skolpersonalen för brott

Uppdaterad
Publicerad

Fyra skolanställda, varav tre pedagoger och en rektor har delgivits misstanke om brott efter drunkningsolyckan på en skola i Falsterbo 2020. Nu kan Vellinge kommun bötfällas med tre miljoner kronor.

Den 18 augusti 2020 drunknade en sexårig pojke under en idrottslektion på Tångvallaskolan i Falsterbo. Tre lärare beslutade att bada med hela klassen som bestod av 40 elever. Den sexåriga pojken hittades livlös på botten av bassängen.

Efter en utredning som pågått under 20 månader står det nu klart att åklagare Klas Norelius har delgett fyra skolanställda med brottsmisstanke. Sydsvenskan var först med att rapportera detta.

Vellinge kommun kan bötfällas

Tre pedagoger och en rektor står nu misstänka för vållande till annans död genom arbetsmiljöbrott. Åklagaren har lämnat över utredningsmaterial till de misstänkta som har en månad på sig att svara innan beslut om åtal kommer.

– Om det inte blir några kompletteringar är min bedömning att det finns skäl att åtala de fyra för att få rättens prövning, säger Klas Norelius till Sydsvenskan.

Kommunen kan nu tvingas betala böter på tre miljoner kronor eftersom åklagaren riktar misstanke om verksamhetsbrott.

– Eftersom det är en dödsolycka i skolvärlden med en mycket ung person så menar jag att tre miljoner är rimligt. Men det är rätten och domstolen som avgör, säger Klas Norelius till Sydsvenskan.

Utbildningschefen: ”Fruktansvärt tragisk händelse”

Åklagaren säger till Sydsvenskan att det i straffskalan finns som högst fängelse i två år. Däremot brukar praxis vid liknande brott stanna vid böter eller villkorlig dom.

– Fruktansvärt tragisk händelse för samtliga. Allt slits upp igen och mina tankar går till alla drabbade, säger Anders Grundberg, utbildningschef i Vellinge kommun, till SVT Nyheter Skåne.

Utbildningschefen i Vellinge kommun vill i övrigt inte kommentera något om de misstänkta skolanställda.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.