Hör Lea Gleitman berätta om sina tankar kring den kommande konferensen i Malmö. Foto: Arkiv/SVT

97-åriga Lea Gleitman överlevde Förintelsen – hoppas konferensen blir mer än prat

Uppdaterad
Publicerad

Lea Gleitman är ett av Förintelsens få nu levande ögonvittnen som finns kvar. I mer än 30 år har hon berättat om sig själv och sin släkt. Hon kommer att bevaka förintelsekonferensen på avstånd.

Pandemin har tråkat ut Lea Gleitman. Tidigare var almanackan full.

– Före coronan kunde jag vara på skolor eller hålla föredrag ett par gånger i veckan. Jag var ganska aktiv men så plötsligt kom coronan och det blev tyst, berättar hon.

Förintelsekonferensen i Malmö

Hon kom till Sverige efter kriget efter att ha befriats ur koncentrationslägret Bergen-Belsen 1945. Släkten var utplånad.

– Det vara bara jag, min storasyster och kusin som överlevde. I dag är de också döda.

Startade minnesgrupp

1991 bildade hon och andra överlevande, Förintelsens Ögonvittnen i Malmö, sen Förintelseförnekare påstått att detta aldrig ägt rum.

– När kriget slutade då var vi optimistiska på ett sätt vi talade med varandra, vi överlevande – 'nu har antisemitismen dött på riktigt'  men vi är fortfarande hatade och förföljda, säger hon.

Hon hoppas att konferensen i Malmö blir lyckad men är ändå luttrad.

– Det har stor betydelse men bara det blir något av det. Ofta blir det bara prat men vi hoppas, kanske.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Förintelsekonferensen i Malmö

Mer i ämnet