Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Karin Wallensteen, statssekreterare på regeringskansliet, berätta varför Malmö är värd för konferensen. Foto: SVT

Därför hålls Förintelsekonferensen i Malmö

Uppdaterad
Publicerad

På onsdag den 13 oktober kommer flera världsledare och experter till Malmö för att arbeta för att Förintelsen inte ska glömmas bort. Målet är också att deltagarna ska presentera konkreta förslag på hur man ska arbeta mot antisemitism, antiziganism och andra former av rasism.

Jättekonferensen skulle ha hållits förra året då det var 75 år sedan andra världskriget tog slut. Men pandemin gjorde att den ställdes in.

– Syftet med Malmöforum är att främja såväl kampen mot antisemitism som hågkomsten av Förintelsen, berättar Karin Wallensteen som är statssekreterare hos Stefan Löfven på regeringskansliet.

Flera besök i Malmö

Det är regeringen som bjudit in ett 50 tal stats- och regeringschefer och experter att delta. Redan på måndagen kommer statsministern till Malmö för att göra  flera olika besök i skolor, församlingar och i stadsdelen Hyllie där Internationellt Forum för hågkomst av Förintelsen och mot antisemitism kommer att äga rum.

Därför Malmö

– Malmö var det ställe dit många judar kunde ta sig när de flydde under andra världskriget. Det var också dit Folke Bernadottes bussar kom med överlevande . Idag är Malmö en stad som är fylld av mångfald och som karakteriseras av att de inte bara har haft antisemitism, eller har men deras enormt idoga arbete med detta, säger Karin Wallensteen.

Bland världsledare som tackat ja finns EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen, Europeiska Rådets ordförande Charles Michel och Israels president Isaac Herzog. Det svenska kungaparet kommer också att vara på plats. Överlevande från Förintelsen kommer självklart att ha en hedersplats under Forumet skriver regeringskansliet i en pressrelease.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Förintelsekonferensen i Malmö

Mer i ämnet