Ariana Benigno från Byggnadsvårdsföreningen vill att det gamla stinshuset ska flyttas och bevaras någon annanstans. Foto: Tove Martin/SVTVisa alla (5)
Visa alla (5)

Åkarps omtyckta stinshus rivningshotat

Publicerad

I Åkarp hotas det gamla stinshuset av rivning när det ska dras tillfälliga spår till utbyggnaden av Södra stambanan. Men det finns andra lösningar som kan rädda huset från rivning, menar Arianna Benigno som är länsombud för Byggnadsvårdsföreningen.

Nu ska nämligen husets kulturhistoriska värde utredas, vilket kan blir husets räddning. Miljö- och byggnadsnämnden har begärt en så kallad återremiss av Trafikverkets utredning.

– Vi vill se en komplettering av husets kulturhistoriska värde. Men det råder ingen tvekan om att huset måste flyttas, för de tillfälliga järnvägsspåren måste dras där huset ligger idag, säger Lars-Olle Olsson (S), ordförande för miljö- och byggnadsnämnden.

Lars-Olle Olsson (S), ordförande för miljö- och byggnadsnämnden.

Arianna Benigno är länsombud för Byggnadsvårdsföreningen och engagerad i husets framtid.

– Det är jätteviktigt att de breddar järnvägen, jag är inte emot det. Men det finns andra lösningar. Man kan demontera huset och bygga upp det någon annanstans eller flytta det, säger hon.

Ariana Benigno, länsombud för Byggnadsvårdsföreningen.

Byggdes år 1919

Det gamla stinshuset ligger alldeles intill den nuvarande järnvägen och byggdes år 1919. Arianna Benigno tycker att det är viktigt att bevara äldre byggnader. De är fina och har många speciella detaljer, men dom är också viktiga för den lokala historien, menar Arianna Benigno.

Hon får medhåll från flera Åkarpsbor.

– Det är trist att man inte tar tillvara de gamla fina byggnaderna som vi har, tycker Irene Nilsson.

– Man får ett väldigt ensidigt samhälle om alla hus är nybyggda och ser likadana ut. Man vill ju ha ett samhälle som är mångsidigt, precis som människorna i det, säger Anna Blindh Carlsson.

Sedan tidigare är det bestämt att Åkarp stationshus ska få stå kvar och att de tillfälliga spåren ska dras runt om huset. Även Villa Ekbo (”vita villan”) och Åkarpsdammen påverkas av de tillfälliga järnvägsspåren.

Foto: Tove Martin/SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer