Sameh Egyptson forskar vid Lunds universitet. Foto: Anders Wiklund/TT

Åklagare inleder förundersökning mot Sameh Egyptson

Publicerad

Lundaforskarens avhandling om politisk islam anmäldes i slutet av förra året. Nu har åklagare inlett en förundersökning.

– Det känns obehagligt, säger Sameh Egyptson.

Efter att avhandlingen anmäldes av Överklagandenämnden för etiksprövning (Önep) i december förra året har Malmö åklagarkammare nu bestämt sig för att inleda en förundersökning.

– Vi vill ta reda på hur forskningen har gått tillväga, säger åklagaren Pia Björnsson.

Frågade om tillstånd

Förundersökningen ska fokuseras kring huruvida ett tillstånd om etikprövning krävdes för att kunna publicera de personliga uppgifterna i avhandlingen.

– Den vaga formuleringen i lagen gör att många inte vågar gå in på de forskningsfälten. Det känns som att lagen utnyttjas för att kunna förhindra och bromsa forskning i viktiga samhällsämnen, säger Sameh Egyptson.

Kommer du att fortsätta forska inom detta fält?

Absolut och jag kommer driva ärendet till Europadomstolen om det behövs, säger han.

Vad tror du kommer att hända?

– Jag har känslan att åklagaren kommer att lägga ner förundersökningen efter att ha läst min avhandling. Om det fortsätter så kommer jag att överklaga, då jag tror till ett hundra procent att jag har rätt, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.