Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sameh Egyptson lade fram sin avhandling om politisk islam i februari. Nu anmäls hans hantering av personuppgifter till åklagare. I klippet förklarar Överklagandenämnden för etikprövning varför. Foto: Anders Wiklund/TT

Sameh Egyptsons avhandling om politisk islam anmäls för brott

Uppdaterad
Publicerad

Sameh Egyptsons forskning vid Lunds universitet anmäls till åklagare. Enligt anmälan har personuppgifter om domar och religiös tillhörighet hanterats på ett sätt som kan vara brottsligt.

Det är Överklagandenämnden för etikprövning som nu tagit beslut om att göra en åtalsanmälan.

– Jag välkomnar anmälan men tror att detta kan leda till att forskare blir skrämda, säger Sameh Egyptson till SVT Nyheter Skåne.

Avhandlingen ”Global politisk islam? : Muslimska brödraskapet & Islamiska förbundet i Sverige” var väldigt kontroversiell när den presenterades i februari.

Kontroversiell forskning

Huvudtesen som Sameh Egyptson menar sig ha bevisat är enligt honom själv att Islamiska förbundet är den nationella organisationen för Muslimska brödraskapets internationella nätverk i Sverige. Något Islamiska förbundet konsekvent förnekat.

Det nämnden nu kritiserar är hur personuppgifter hanterats. Det handlar bland annat om att enskilda personers religiösa övertygelser och brottsdomar beskrivs i avhandlingen.

– Den typen av forskning får bedrivas men den kräver etikprövning och någon etikprövning har inte gjorts, säger Jörgen Svidén, kanslichef vid Överklagandenämnden för etikprövning.

Johannes Persson som är dekan på på Lund universitet säger till SVT Nyheter Skåne att de har i flera år intensifierat utbildning för doktorander när det kommer till etikprövning. När det kommer till anmälan, väntar de nu in om det blir ett åtal.

– Det är mycket angeläget för oss att se till att de forskning vi bedriver lever upp till lagens krav, säger han.

Få anmälningar leder till åtal

Sameh Egyptson menar själv att personuppgifterna hanterats rätt och att de personer han namngett själva valt att vara offentliga.

– Skulle detta vara olagligt måste lagen ändras. Hur ska man annars kunna bedriva forskning på det här sättet? Jag har agerat inom den akademiska frihetens gränser.

Under de senaste fyra åren har nämnden gjort ett 20-tal åtalsanmälningar. Endast en har lett till åtal.

– Vi har för lite praxis kring detta så det är svårt att säga om detta kommer att leda till åtal, säger Jörgen Svidén.

I våras träffade SVT Nyheter Skåne en av de personer som är omnämnd med namn i Sameh Egyptsons avhandling:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Den utpekade personen påstods först ha varit ordförande för SUM, Sveriges unga muslimer. Egyptson ändrade sedan till presstalesperson – något som personen också nekar till. Foto: SVT/TT

Fakta: Muslimska brödraskapet

Muslimska brödraskapet (MB) är en politisk-religiös islamisk (sunnitisk) organisation, grundad 1928 i Egypten. Ett viktigt mål har varit att försöka islamisera staten. Religion ses inte som en privatsak utan som ett totalt levnadssätt som ska genomsyra alla sektorer i samhället.

Med globaliseringen har MB:s ideologi spridits över världen, där lokala verksamheter har byggts upp.

Under 1950- och 60-talen var Sayyid Qutb en ledande talesperson för MB i Egypten. Han ses som en av de mest betydelsefulla ideologerna för militanta islamister i Egypten och hans idéer omsattes senare i praktisk jihad. Den av EU och USA terrorstämplade rörelsen Hamas ses som en utbrytargrupp till palestinska MB.

Genom sitt omfattande nätverk har MB i Egypten varit involverat i en mängd olika verksamheter och drivit skolor och sjukhus. MB var i årtionden den största oppositionsgruppen i Egypten, men förbjöds sedan arméchefen Abd al-Fattah al-Sisi störtade den islamistiske presidenten Muhammad Mursi 2013.

Även då MB officiellt tagit avstånd från våldsmetoder och ledande representanter för rörelsen sagt sig respektera ett demokratiskt flerpartisystem har organisationen förblivit kontroversiell i Egypten. Det finns också olika falanger, vissa reformsinnade och andra mer konservativa, vilket bidrar till en viss oklarhet när det gäller dess målsättningar.

Källa: NE

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.