Polis arbetade på platsen för att bilda sig en uppfattning om lägesbilden under torsdagsförmiddagen. Foto: Mikael Nilsson

Åklagaren: ”Det är två bomber som har detonerat i skolan“

Uppdaterad
Publicerad

Den 21-årige man som under anhölls misstänkt för grov allmänfarlig ödeläggelse, efter en explosion på en gymnasieskola i Hässleholm, har nu begärts häktad. Det ska ha varit två sprängladdningar som detonerat.

Åklagare Pernilla Tallinger begärde mannen häktad på fredagseftermiddagen. Häktningsförhandling kommer att hållas i Kristianstads tingsrätt under helgen.

– Han misstänks för allmänfarlig ödeläggelse. Det är två bomber som har detonerat i skolan, och man har inte hittat fler som inte detonerat, säger hon.

Vad för sprängämnen som använts är inte klarlagt än, men håller på att analyseras.

Ville bli gripen

Vet man vad mannen har för koppling till skolan?

– Ja, men det kan jag inte gå in på, säger Pernilla Tallinger.

Enligt mannens advokat ska det inte ha funnits någon avsikt att skada någon.

– Han har smällt två stycken smällare i skolans källare för att påkalla polisens uppmärksamhet. Han ville bli gripen, men varför kan jag inte gå in på, säger mannens försvarare Torgny Dahlberg.

Enligt honom är den misstänkte mannen inte elev på skolan, och att explosionen ägde rum där ska enligt honom bara ha varit en tillfällighet.

Medförde skador på korridor

Explosionerna medförde skador i en korridor och lite på några skåp. Elever och personal har kunnat vistas i skolan igen på fredagen för att hämta sina tillhörigheter.

Det var efter ett brandlarm som polis och räddningstjänst larmades till Hässleholms tekniska skola på torsdagsmorgonen. På väg dit får de uppgifter om att en explosion ägt rum. Räddningstjänsten skickar först in rökdykare, men insatsen får senare avbrytas då polisen bedömde platsen som osäker.

Utreddes först som terrorbrott

Senare anträffas en gärningsman i anslutning till skolan och frihetsberövas. Det är denna man som nu har begärts häktad.

Inga personer kom till skada under händelsen, som initialt utreddes som terrorbrott, men polisen ändrade senare rubriceringen till grov allmänfarlig ödeläggelse.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Explosion på skola i Hässleholm

Mer i ämnet