Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Åklagare Anna Palmqvist menar att häktningen skapar arbetsro. Försvarsadvokaten är kritisk. Foto: TT

Åklagaren om att 19-åringen häktas: ”Han kan lämna uppgifter ostört”

Uppdaterad
Publicerad

Åklagaren får en vecka på sig att hitta ny bevisning mot 19-åringen som äger den bil som mördarna använde för att fly från Ribersborg efter mordet på småbarnsmamman och mordförsöket på hennes pojkvän.
– Jag tycker att det är bra att han blir häktad. Då blir det arbetsro för honom. Han blir inte kontaktad utifrån av eventuella medmisstänkta, utan han kan lämna uppgifter ostört, säger vice chefsåklagare Anna Palmqvist.

– Han kommer sitta häktad med restriktioner så att man kan vidta ta de åtgärder som krävs för att utreda; har han någon del i detta och i så fall, kommer det upp till sannolika skäl?

Anna Palmqvist har en vecka på sig att hitta ny bevisning.

– Det måste jag göra senast den 5 september. Annars måste jag ju släppa honom.

Alibi för mordet

19-åringen nekar till anklagelserna. Han säger att han inte har med mordet eller det misstänkta mordvapnet att göra. Han äger den bil som hittades utbränd ett par kilometer från mordplatsen strax efter skjutningen.

Han har ett odiskutabelt alibi när det gäller tidpunkten för mordet, eftersom han satt i Helsingborgs tingsrätt som misstänkt i en stor narkotikarättegång på måndagsförmiddagen.

Menar du att det skulle vara planerat att man begår brottet när han har ett så vattentätt alibi?

– Det har jag inte sagt, det kan utredningen möjligen visa.

Hur förklarar han att hans egen bil användes?

– Det är föremål för sekretess vad han sagt och inte sagt. Det är det som vi hoppas få utreda i lite lugn och ro nu.

Vapenanalys pågår

Anna Palmqvist vill inte säga hur många vapen som påträffats eller om vapen hittats i 19-åringens utbrända bil. Misstanken om grovt vapenbrott rör den adress där bilen brann. Enligt åklagaren pågår fortfarande den tekniska undersökningen som kan avgöra om det är mordvapnet som hittats.

Från början trodde polis och åklagare att det var den 31-åriga kvinnan som var måltavla för skjutningen. Men 19-åringen misstänks nu också för medhjälp till mordförsök på pojkvännen, som är far till deras gemensamma barn.

– När vi pratade första gången i media så hade det precis gått ett dygn. Det växer fram uppgifter och det konstaterades att det finns en målsägande till, säger Anna Palmqvist.

Man försökte också mörda mannen?

– Det är en rimlig tolkning, ja.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Mordet på Karolin Hakim

Mer i ämnet