Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Om gärningsmannen varit vuxen hade Pernilla Tallinger yrkat på 18 års fängelse. Hör mer i videoklippet. Foto: Erika Dahlin Jönsson/SVT och ur förundersökningen

Åklagaren yrkar på tre års ungdomsvård efter skolattack

Uppdaterad
Publicerad

I dag avslutades rättegången mot den pojke som i januari knivskadade en lärare och en elev på NTI-gymnasiet i Kristianstad. Åklagaren yrkar på tre års sluten ungdomsvård för pojken – medan advokaten anser att han bör släppas från häktet omgående.

Åklagaren säger att hon skulle ha yrkat på 18 års fängelse om pojken varit vuxen. Hör henne och försvarsadvokaten i videoklippet ovan.

Pojken, som nu har fyllt 17 år, har erkänt två fall av grov misshandel mot läraren och eleven som skadades i skolattacken den 10 januari. 17-åringens advokat Björn Attnarsson yrkar på att pojken ska anses ha avtjänat sitt straff under de månader han suttit häktad och att han ska släppas omgående.

Skoldådet i Kristianstad

”Bara förlorare i förhandlingen”

Åklagaren Pernilla Tallinger å sin sida menar att pojken gjort sig skyldig till tre fall av mordförsök och två fall av grovt olaga hot. Hon yrkar på tre års sluten ungdomsvård för pojken.

Så här säger Pernilla Tallinger om att rättegången nu är över:

– Det är bara förlorare i den här förhandlingen. Det är väldigt, väldigt tråkigt för alla inblandade. Samtidigt tror jag att det är bra för alla att förhandlingen äntligen är över och att man kan gå vidare.

Under onsdagseftermiddagen beslutade tingsrätten att 17-åringen ska vara kvar i häkte tills domen meddelas den 14 juni.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skoldådet i Kristianstad

Mer i ämnet