Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
– Det är chefen som har befogenheten att skriva ut patienter och därför är det han som står ansvarig för det som hände Michelle, säger Lisa Åberg, åklagare. Foto: Fanny Berg/SVT

Chef ställs inför rätta efter Michelles död: ”Väldigt speciellt fall”

Uppdaterad
Publicerad

20-åriga Michelle dog i polisarresten i Lund. Först utreddes polisen för tjänstefel – men utredningen lades ned och istället blev chefen som fattat beslut om utskrivning från behandlingshemmet åtalad. På onsdagen inleds rättegången i Lunds tingsrätt.

– Det är ett unikt fall. Jag har inte kunnat hitta ett rättsfall som liknar detta, säger Lisa Åberg, åklagare.

Det var i november 2016 som Michelle skrevs ut från ett behandlingshem i Lund. Hon hade missbruksproblem och efter utskrivningen hamnade hon på psykiatrin – men där konstaterades ingen psykisk störning och Michelle skrevs ut.

Därefter hamnade Michelle på gatan, där hon intog narkotika och polisen i Lund tog in henne till arresten. Där avled hon kort därefter av läkemedelsförgiftning.

”Fanns ingen planering”

– Det är en tragisk historia där ingen fångat upp Michelle och det fanns ingen planering för henne, säger Lisa Åberg.

Inspektionen för vård och omsorg har utrett behandlingshemmet och psykiatrin i Lund. Utredningar fastslog att det var på behandlingshemmet som det gick snett och det visade även polisutredningen. Nu inleds rättegången där chefen står åtalad för tjänstefel.

– Han är ytterst ansvarig för vad som hände Michelle efter utskrivningen. Det fanns inga grunder för att skriva ut henne alls, säger Lisa Åberg.

Förnekar brott

Hur ställer sig den tilltalade till anklagelserna?

– Han förnekar brott och menar att han agerat korrekt i situationen, säger Lisa Åberg.

I förhör med chefen på behandlingshemmet framgår det att han poängterar att han gjorde allt rätt för att rädda Michelles liv. Beslutet om utskrivningen gjordes för att Michelle skulle få komma till psykiatrin, enligt den åtalade.

Huvudkontoret för behandlingshemmet väljer att avvakta med att kommentera händelsen tills dess att domen har fallit.

Den åtalade chefen och försvarsadvokaten vill inte ställa upp på intervju.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer